5 років тому, 26 липня 2013-го, патріарх Російської православної церкви Кирил приїхав до Києва на святкування 1025-річчя Хрещення Русі. Це був його останній візит в Україну.

Наступного дня в столицю приїхав і президент Росії Володимир Путін. Екс-президент Віктор Янукович нагородив патріарха Кирила орденом князя Ярослава Мудрого I ст. Святкування відбувалось два дні.

Патріарх Кирил відомий своїми прокремлівськими заявами і відстоюванням позицій "руского міра".

Gazeta.ua зробила підбірку цитат патріарха про війну на Донбасі, українську помісну церкву та незалежність.

"Наша церква (Російська православна церква - Gazeta.ua) ніколи не залишить у біді своїх братів на Україні і не відмовиться від них. Ми ніколи не погодимося на зміну священних канонічних кордонів нашої церкви, бо Київ - це духовна колиска святої Русі як Мцхета для Грузії або Косово для Сербії".

Ми ніколи не погодимося на зміну священних канонічних кордонів нашої церкви, бо Київ - це духовна колиска святої Русі

"В Україні відбуваються насильницькі захоплення храмів, ігноруються рішення судів, ведеться інформаційна кампанія проти церкви (Московського патріархату — Gazeta.ua), в українському парламенті пропонуються законопроекти, мета яких - дискримінувати і поставити в дуже важкі умови найбільшу релігійну громаду країни".

"На Україні дуже важка ситуація. Справжні гоніння на Українську православну церкву. За останній час захоплено силою 50 храмів. Постійно відбуваються напади на храми, б'ються священики... Є кадри, коли священик в одязі весь у крові, його називають окупантом, а він українець, народився на Україні і говорить тільки по-українськи. Його б'ють тільки тому, що він перебуває у канонічній Церкві, яку місцеві влади називають церквою-окупантом".

"Для мене Україна - це те ж саме, що і Росія. Там мій народ, церква, яку Господь благословив мені в цей історичний період часу очолювати. Це моя радість і мій біль. Я молюся за блаженнішого митрополита Онуфрія, за єпископат нашої церкви, за духовенство, за віруючий народ, і вірю, що таким чином Україна збережеться і буде благополучною, мирної, спокійної країною, дружньою по відношенню до сусідів, відкритої по відношенню до Європи".

Ми перед Богом один народ, ми сповідуємо одну православну віру, як комусь би не хотілося сказати, що й інші віри сповідує український народ

"Україна політично є закордонною країною. Духовно і історично цього ніколи не було. Ми перед Богом один народ, ми сповідуємо одну православну віру, як комусь би не хотілося сказати, що й інші віри сповідує український народ. Закликаю всіх чад Російської православної церкви помолитися напередодні свята Пасхи про народ Русі, який живе на Україні".

17 липня президент Петро Порошенко підписав звернення до Вселенського патріархату з проханням надати Томос Української помісної автокефальної церкви та попросив Верховну Раду підтримати цю ініціативу. Натомість глава відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Іларіон назвав київського патріарха Філарета "лідером самопроголошеного Київського патріархату", а прагнення української церкви - "розколом".

23 червня в Стамбул до Вселенського патріарха Варфоломія І їздили чотири митрополити УПЦ Московського патріархату з народним депутатом з "Опозиційного блоку" Вадимом Новинським. Просили не надавати автономію.

Gazeta.ua

Теги: