Предстоятель РПЦ попросив про зустріч з Вселенським Патріархом. Які взаємини у церковних діячів та чи багато спільного у їхніх поглядах.


Неважко здогадатися, чому Патріарх Московський надумав їхати до Стамбула, де невдовзі відбудеться Священний синод Константинопольського патріархату, а також Синаксис — архиєрейське зібрання, що заплановане на 1 — 3 вересня, пише газета "Експрес".

Очікується, що на цих двох зібраннях обговорюватимуть питання надання томосу про автокефалію Українській Церкві. Вочевидь, Патріарх Кирило намагатиметься цьому завадити.

Як ця зустріч може вплинути на рішення щодо Помісної Церкви в Україні? Та які взаємини у Патріархів? Чи зможе Предстоятель РПЦ домовитися із Вселенським Патріархом про те, аби залишити все як є?

Про це запитуємо Дмитра Горєвого, релігієзнавця, директора Центру релігійної безпеки та Руслана Халікова, релігієзнавця, експерта Українського інституту стратегій глобального розвитку і адаптації.

— Які стосунки у Патріарха Варфоломія і Предстоятеля РПЦ Кирила, зважаючи на їхній минулий досвід спілкування?


Р. Халіков: — Патріарх Варфоломій і Предстоятель РПЦ Кирило ніколи не мали братніх стосунків. Ще до того як Патріархом РПЦ став Кирило, у московського та константинопольського патріархів були непорозуміння, які стосувалися канонічної юрисдикції деяких Православних Церков. Зокрема, Православної Церкви Молдови, Естонської Православної Церкви, Української Православної Церкви. Вони вийшли з-під юрисдикції Константинопольської й опинилися у юрисдикції Московської патріархії. Тривалий час це питання було досить болісним для Церков, які не мають автокефалії. Відносини Патріарха Варфоломія та Предстоятеля РПЦ ще більше зіпсувалися після того, як представники РПЦ не поїхали на Всеправославний собор, який зібрався на Криті у червні 2016 року. Дотепер взаємини обох Патріархів не дуже теплі.

Д. Горєвой: — Як стверджують деякі оглядачі, у Варфоломія є особиста образа на Кирила за демарш на Всеправославному соборі у 2016 році. Тоді Москва і сама не взяла участі в ньому, і підштовхнула три інші Церкви, аби не їхали на собор. Однак списувати українську автокефалію на образу Варфоломія і бажання допекти Москві я б не став. Річ у тім, що собор був компромісом: Москва бере участь, якщо Константинополь не втручається в українське питання. Однак РПЦ порушила цей компроміс, отож нічого не стримує Варфоломія надати Україні томос.

— Патріарх Кирило очолює РПЦ вже майже 10 років. Скільки разів за цей час він зустрічався з Вселенським Патріархом?


Д. Горєвой: — За цей час у них було чимало зустрічей. Варфоломій свого часу навіть приїжджав до Москви. Та й до того, як Кирило став Предстоятелем РПЦ, він неодноразово бачився з Варфоломієм, як то кажуть "за службовим обов'язком". Адже очолював відділ зовнішніх зв'язків РПЦ. Останній раз зустрічались, за моїми даними, на початку 2016 року, на Синаксисі в Швейцарії.

— У чому їхні погляди подібні, а в чому ні?


Д. Горєвой: — Патріарх Варфоломій тепер працює над тим, щоби актуалізувати православ'я у сучасному світі. Річ у тім, що православні догмати (які є основою вчення) торкаються обмеженого кола питань. А що стосується проблем сучасності (штучне запліднення, екологічні проблеми, права людини, шлюб з іновірним тощо), то на ці питання в Церкви немає остаточно прийнятої позиції. Є думки тих чи інших ієрархів, однак документа, який фіксує позицію всього православ'я, немає. І ось Патріарх Варфоломій працює над тим, щоби подолати конфлікт православ'я і сучасного світу, нейтралізувати войовничі традиціоналістські наративи та надати православ'ю сучасного обличчя. Натомість Патріарх Кирило діє в ізоляціоністському руслі. Припускаю, що цей шлях обрали не в Патріархії, а в Кремлі. Саме тому дедалі частіше можна чути з вуст представників РПЦ войовничі та безкомпромісні месиджі. Вони свідомо ведуть православ'я до конфлікту зі сучасним світом, щоби людина зробила вибір, з ким вона — зі світом чи з РПЦ. Думаю, таке роздоріжжя створюється штучно. Саме в цьому полягає глибинна різниця у поглядах двох патріархів. Один — відкритий світу, інший — ізоляціоніст.

— Патріарх Варфоломій повідомляв про тиск з боку противників української автокефалії. Чи можна говорити про тиск саме з боку Кирила?


Д. Горєвой: — Патріарх Кирил є частиною системи, яка бореться з українською автокефалією. Противники томосу постійно звинувачують українську владу начебто у втручанні в церковні питання. Однак чомусь сором'язливо мовчать про вояжі російських депутатів до Помісних Церков. Депутати Саблін та Гаврілов з профільного комітету Думи їздять переконувати Церкви не підтримувати українську автокефалію. І ніхто в РПЦ це не критикує. Виходить, що українській державі не можна займатись релігійними справами на своїй території, а російській можна. Який стосунок Гаврілов та Саблін, котрий, до речі, вербував високопосадовців АР Крим у січні 2014 під прикриттям делегації Дарів Волхвів, мають до української Церкви?.. Проблема в тому, що словам ієрархів довіряють, але не перевіряють. Р. Халіков: — Звісно, що Патріарх Варфоломій відчуває тиск з боку Москви. Зрештою, йдеться не лише про Предстоятеля РПЦ, а й про російських високопосадовців. Відомо, що за декілька днів до зустрічі українського Президента із Вселенським Патріархом останньому телефонував Путін... Тепер московська Церква намагається перетягнути на свій бік інші Православні Церкви. Зрозуміло, що Вселенський Патріарх не зможе протистояти всім, приймаючи одноосібні рішення. Існує тиск з боку турецького уряду. Американські дипломати теж очікують від Патріарха Варфоломія відповідних дій.

— Як гадаєте, ця зустріч відтермінує надання томосу?


Д. Горєвой: — Наразі є всі підстави вважати, що Вселенський Патріарх уже прийняв принципове рішення. Більше того, у Константинопольській Патріархії прекрасно розуміють, на що може піти Москва. Греки традиційно прораховують усі ризики. Тому Патріарх Кирило найімовірніше не скаже під час зустрічі нічого нового. До того ж вже призначено дату архиєрейського зібрання (Синаксису) — 1 — 3 вересня. Про що це свідчить? Пояснюю: загалом у Православних Церквах є певна модель ухвалення рішень. Спершу проект виносять на обговорення Синоду (зібрання єпископів лише Константинопольского Патріархату). Якщо рішення ухвалено, то потім збирається Синаксис (архиєреї всіх Православних Церков) і рішення затверджується остаточно. Що ж у нашому випадку? На кінець серпня призначено Синод, а на початок вересня — Синаксис. Це свідчить про те, що Вселенська Патріархія готується прийняти якесь дуже важливе, історичне рішення. В іншому випадку було б достатньо лише Синоду. Тому, вважаю, приїзд Патріарха Кирила не здатний зірвати плани Вселенської Патріархії.

Р. Халіков: — Думаю, не варто говорити про те, що зустріч Патріарха Варфоломія з Предстоятелем РПЦ відтермінує надання томосу. Адже конкретну дату, коли б його мали надати, ніхто не називав. На мою думку, на рішення щодо надання томосу Українській Церкві може вплинути активна протидія Москви. Константинополь, вочевидь, не захоче конфліктувати з РПЦ, аби з Українською Церквою було все гаразд. Зрозуміло, що ця зустріч організовується для того, аби поторгуватися і зрозуміти, на що готова кожна зі сторін. Враховуючи те, що Патріарх Кирило особисто їде на зустріч із Патріархом Варфоломієм, це дуже важливо для Предстоятеля РПЦ. Раніше він зазвичай посилав у Константинополь митрополита Іларіона. Вочевидь, всі можливості для такого типу дипломатії вичерпалися і тепер доводиться їхати самому, аби вирішувати важливі питання.

Еxpres.ua

Теги: