Приниження, утиски, катування. Так можна охарактеризувати ситуацію з правами вірян на окупованих територіях. Крім того, Росія підіймає в медіа хвилю невдоволення через надання автокефалії українській православній церкві. Про стан релігійної свободи в ОРДЛО, ризики і шляхи порозуміння розповів колишній полонений угруповання «ДНР», релігієзнавець Ігор Козловський.


На непідконтрольній частині території Донбасу панування отримала Російська православна церква, не зважаючи на історичне релігійне різноманіття регіону, каже релігієзнавець Ігор Козловській.

За словами вченого, вигнання інших релігійних громад із частини Донбасу проводилося у кілька етапів: спочатку захоплювали молитовні будинки, арештовували віруючих і піддавали їх тортурам. Потім створили окремий відділ при так званому «МГБ» угруповання «ДНР», і змусили пройти обов’язкову реєстрацію. Зараз вже йде примус представників інших конфесій залишати свої домівки, через залякування і репресії.


«На окупованій частині Донбасу «МГБ» створило спеціальний відділ, який контролює релігійні організації, та створило систему інформаторів для того, щоб знайти всіх, хто так чи інакше ставиться негативно або скептично до тих порядків, які встановлені на цих територіях. Зараз ці квазіутворення зробили своє «законодавство». Це мікс «радянщини», російського законодавства та їхні власні фантазії на релігійну тему», – зазначив Козловський.

За його словами, саме рівняння на Росію і її законодавство унеможливило існування деяких конфесій на непідконтрольних територіях. Таким чином під заборону потрапили «Свідки Єгови».

«Їхні «зали царств» захоплено. Робляться утиски різних протестантських спільнот, зокрема, християн-баптистів, які входять до Всеукраїнського союзу християн-баптистів, на тій підставі, що в їхній назві написано – всеукраїнська», – розповідає релігієзнавець.


Постраждали через свою віру і мусульманські спільноти. У липні почалися утиски мусульманських громад, які не входили у проросійські об’єднання. У вірян було вилучено релігійну літературу, а самих людей звинуватили в терористичній діяльності, оголосивши їх прибічниками асоціації «Братів-мусульман».


«Як будь-яка тоталітарна система працює над уніфікацією, так «ДНР» і «ЛНР» потрібна одна церква, одна релігія, одна партія, один фюрер. Тому вони або примушують віруючих виїжджати за межі регіону, або, якщо окупанти вважають, що перед ними ворог «молодих республік», – це арешти, незаконні утримання та позбавлення волі – підвали, концтабори. До цих людей застосовуються не тільки психологічні тортури, а й фізичні», – говорить Козловський.

На окупованих територіях не працює жоден релігійний навчальний центр. Наприклад, християнський університет в Донецьку було захоплено в 2014 році, а в його приміщеннях зробили казарми, зазначає вчений.


Крім того, релігія стала одним із засобів пропаганди, бо у школах окупованої частини Донбасу викладаються основи православ’я, а відмовитися від цих уроків можливості немає. Через це у дітей йде однобоке сприйняття дійсності й інших конфесій. На думку Ігоря Козловського, така ситуація склалася через брак гуманітарної і релігійної освіти, що в свою чергу привело до мислення штампами.

Радіо Донбас.Реалії не раз розповідало про обшуки, заборонах церков в ОРДЛО. Останній приклад – християни-баптисти в Луганську, до цього – закрили одну з двох мечетей у Донецьку, давно закритий головний храм УПЦ Київського патріархату.

Radiosvoboda.org

Теги: