Георгій Коваленко, протоієрей та ректор Православного Університету Святої Софії-Премудрості заявив в ефірі Радіо НВ, що в Україні може бути кілька церков, і в цьому немає нічого поганого.

"Я думаю, що Україна якраз може собі дозволити мати декілька церков, і в цьому немає нічого поганого. Ми живемо у плюральному світі, ми маємо навчитися поважати один одного, ми маємо навчитися співпрацювати, незалежно від того, чи об'єднуємося ми в одну структуру, чи один у нас начальник", - заявив він.

За словами Георгія Коваленка українські віряни мають поступово позбуватися "тоталітарних схем, де лише один приймає рішення, а не враховується думка більш широкого кола єпископату, громади, духовенства".

Протоієрей висловив надію на те, що вдасться розбудовувати модель, "яка буде по-справжньому соборною".

"Як держава потребує демократії, так церква потребує соборності. В державі існує громадянське суспільство, так і в церкві існують інституції, які якраз і є механізмами діалогу і любові", - підсумував він.

Нагадаємо, Синод Константинопольського патріархату скасував лист Синоду від 1686, після якого Київська митрополія потрапила під юрисдикцію Москви, відновив канонічний статус предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія. Процес надання томосу про автокефалію Української православної церкви триває.

За словами глави УПЦ КП Філарета, томос буде отримано після обрання предстоятеля патріархату на "об'єднавчому соборі", в якому візьмуть участь архієреї Київського патріархату, Української православної автокефальної церкви і Московського патріархату.

Представник УПЦ МП архієпископ Климент заявив, що єпархії Московського патріархату не мають наміру брати участь в об'єднанні українських церков.

За словами президента України Петра Порошенка, деякі представники УПЦ МП готові взяти участь в створенні єдиної Української церкви під зверхністю Константинополя.

Nv.ua

Теги: