ЧУ світлі останніх подій NV.ua вирішило на основі даних з відкритих джерел розповісти, хто такий Олександр Петровський, більш відомий під нікнеймом "Нарік", і чому про нього всі говорять. 

Хто такий Олександр Петровський?

Олександр Налекрешвілі, який пізніше взяв прізвище вітчима Петровський, народився 9 червня 1972 року в грузинському місті Руставі. На "офіційних" сторінках своєї біографії він є президентом Міжнародного благодійного фонду Солідарність, проте ще в 2010 -2011 роках нинішній генеральний прокурор Юрій Луценко, який на той час перебував у статусі екс-міністра внутрішніх справ, називав Петровського "кримінальним авторитетом Дніпропетровська".

Нині Петровський найкраще відомий у Мережі під кличкою "Нарік" - очевидно, вона походить від його справжнього прізвища.

Згідно з довідкою журналіста видання Украина криминальная Георгія Кіквідзе, який вивчав біографію Петровського ще в 2004 році, дніпропетровський "кримінальний авторитет" закінчив 8 класів середньої школи (інші джерела повідомляють, що потім він вступив до Дніпропетровського індустріального технікуму), постійно проживав (і, можливо, проживає) за межами України і може мати громадянство інших держав (за деякими припущеннями - Ізраїлю, де він живе кілька місяців на рік, і Швейцарії).

За даними Кіквідзе, "бригада" "Наріка" в 90-ті роки нібито займалася шахрайством, "пробиванням" фірм, рекетом бізнесменів і "відбиранням прибутків" у підприємців. 

Чому про нього всі говорять?

Хвиля інтересу до Олександра Петровського піднялася разом з публікацією фотографій, зроблених ще в квітні 2018 року, на яких він тримає футбольний кубок Ліги Чемпіонів УЄФА разом з президентом Федерації футболу України Андрієм Павелком, причому відразу в двох локаціях - храмі Дніпровської єпархії УПЦ КП і культурному центрі Менора.

У серпні 2017 року у Відні син Павелка Микита одружився з дочкою Петровського Богданою.

Знову увагу ЗМІ Петровський привернув уже в грудні - журналіст Юрій Бутусов опублікував фото з молебню в храмі Різдва пресвятої Богородиці в Дніпрі 17 грудня, на якому Олександр Петровський стоїть поруч з президентом України Петром Порошенком і предстоятелем Православної церкви України Епіфанієм (Думенком). Молебень проходив через кілька днів після історичного Об'єднавчого собору, на якому було створено Православну церкву України.

Наступний епізод появи Олександра Петровського в одному місці з президентом трапився в церкві святого Георгія в резиденції Вселенського патріархату в Константинополі, де предстоятель ПЦУ Епіфаній 6 січня отримав томос про автокефалію української церкви.

Журналісти BBC Україна стверджують, що бачили його на Фанарі 5 і 6 січня; також його відобразили на фото, де він стоїть поруч зі спікером Верховної Ради Андрієм Парубієм.

"Двоє співрозмовників в українській делегації запевнили, що пан Петровський прилетів до Стамбула сам. Він не член делегації, але як і будь-яка інша людина, він міг вільно прийти до храму святого Георгія, де відбувались усі події", - написали у виданні.

"Ноу комент. У мене було достатньо роботи для того, щоб не звертати уваги на те, хто ще був присутній. Там був відкритий вхід, Фанар не встановлював ніякого режиму пропуску. Так що я не можу це прокоментувати", - так прокоментував присутність Петровського на церемонії вручення томосу радник президента Ростислав Павленко в інтерв'ю Liga.net.

Епізоди з "Наріком", який з'явився в колі президента і священиків, а також тримаючи кубок УЄФА, обурили користувачів соцмереж. 

Чому все-таки Петровського називають кримінальним авторитетом?

Ймовірно, одним з перших серед чиновників "кримінальним авторитетом" Петровського назвав Юрій Луценко.

"З-за кордону повернувся розгромлений у 2005-2006 роках кримінальний авторитет Дніпропетровська "Нарік", і ми бачимо в Дніпропетровську вже наслідки - вибухи, рекет, рейдерство", - говорив він у 2010 році.

У 2011 році Луценко додав: "Петровський, відомий у певних колах під ім'ям "Нарік", проходив за матеріалами МВС як лідер організованого злочинного угруповання. Пік активності цього ОЗУ припадав на період 2000-2004 років".

Згідно з розслідуванням, проведеним Страна.ua, "контролювати" Дніпропетровськ Петровський зі своїм угрупованням почав у 1993 році: "У структуру групи входили кілька десятків барів і ресторанів, речовий ринок на стадіоні "Металург", велика частина "Озерків", що стали до цього часу центральним ринком міста. <...> На початку 1993 року Олександр Петровський був арештований за підозрою в низці злочинів з розкрадання майна і нерухомості в особливо великих розмірах. у 1995 році щодо Петровського і його "сподвижника" Гуляєва було відкрито кримінальну справу <...> за підозрою в побитті підприємців Хухунайшвілі і Самсонової. У 2003 році щодо Олександра Петровського знову відкривають кримінальну справу <...> - незаконне позбавлення волі або викрадення людини", пише видання в опублікованому раніше на цьому тижні розслідуванні. 

Чи пов'язаний він з владою?

Точно невідомо. Ймовірно, єдиний, кого можна назвати достеменно пов'язаним з Петровським, це президент Федерації футболу України Андрій Павелко, оскільки їхні діти одружені.

Крім фото, на якому Петровський стоїть неподалік від Порошенка, про можливий зв'язок з президентом умовно може вказувати тільки те, що 24 серпня 2017 року його було нагороджено відзнакою президента України - Хрестом Івана Мазепи, - в наказі Петровський вказаний як "член громадської організації "Серця кіборгів", м. Київ".

Також Петровському за підписом мера Дніпра і народного депутата Бориса Філатова в 2017 році вручили пам'ятну медаль "Захиснику Вітчизни".

Журналіст Юрій Бутусов також стверджує, що 20 жовтня 2017 року на "Наріка" був оформлений нагородний пістолет Глок-17 від міністра оборони України Степана Полторака, однак ми не змогли знайти підтвердження такої інформації.

Nv.ua

Теги: