У назві “Православна церква України” головний акцент – не національний, а православний. Але не виключено, що на території нашої держави назва “Українська православна церква” буде використовуватися паралельно з “ПЦУ”. Про це журналістам UATV розповів релігієзнавець Ігор Козловський.

В Україні всі релігійні організації є рівними перед законом. Домінувати деякі з них можуть тільки з точки зору соціології, але не погляду закону. Так експерт прокоментував заяву патріарха Філарета про те, що правильною назвою буде Українська православна церква, а називати єдину помісну церкву ПЦУ означає визнати, що вона “не домінуюча, а лише одна з церков в Україні”.

“З точки зору закону у нас ніхто не може домінувати, ні в кого немає жодних преференцій. Навіть найменша громада, яка налічує кілька людей, відповідно до чинного закону буде зрівняна в правах з іншими величезними релігійними конфесіями, які діють в Україні. Ми – світська мультирелігійна держава, в якому представлена найширша палітра найрізноманітніших світоглядних релігійних поглядів, і цим ми багаті”, – сказав Ігор Козловський.

На назві “ПЦУ” наполіг Вселенський Патріархат. Це показує, що наша помісна церква є частиною світової православної церкви.

“Чому церква називається Православною церквою України? Так написано в Томосі, на цьому наполягав Вселенський Патріархат. З їхнього погляду, так вони борються проти етнофілетизму, тобто, намагаються зорієнтувати, щоб акцент був не національний, а саме православний. Вони хочуть показати, що наша Помісна церква – це частина єдиної православної церкви світової, яка присутня в Україні”, – говорить релігієзнавець.

З іншого боку, Українська православна церква – це певний бренд. За словами експерта, нещодавно митрополит Епіфаній сказав, що офіційна назва – Православна церква України – такою і залишиться, але в дужках, як компроміс, він писатиме “Українська православна церква”. Інакше кажучи, другу назву можна буде використовувати паралельно на території України, і якщо на якійсь церковній вивісці буде написано “УПЦ”, це не буде помилкою.

Також експерт прокоментував ухвалення в Україні закону, згідно з яким релігійна організація, центр якої розміщено в країні-агресорі, у своїй назві має вказувати повну статутну назву свого релігійного центру. За його словами, відмова УПЦ МП вказати у своїй назві приналежність до РПЦ може призвести до конфлікту в нашій країні.

“Ми розуміємо, що введення в правове поле всіх релігійних організацій – це дуже делікатний і складний процес. Без сумніву, очікуються якісь конфлікти, але потрібно працювати над тим, щоб їх уникнути. Фахівці роз’яснюють сам порядок перейменування, якою може бути назва. Зараз дуже часто журналісти, випереджаючи події, називають її “Російська православна церква”. Але ще не відомо, як вона називатиметься. Головне, щоби в цій назві вказувався центр даної релігійної організації, який розташовується в Москві. Тобто, має бути слово “російська” або “московська“, – зазначає релігієзнавець.

Якщо в УПЦ МП не будуть згодні з перейменуванням, вони можуть спробувати довести свою правоту правовим шляхом, наприклад, звернутися в різні вищі інстанції.

Телеверсію інтерв’ю з Ігорем Козловським дивіться 26 січня о 21:00 у програмі “Лицом к лицу“.

Uatv.ua

Теги: