Не проїхавши з «гастролями» і третини із запланованих 17 областей, Петро Порошенко призупинив так званий «Томос-тур».

Причиною цьому могли стати обурення українців стосовно піару на темі релігії і неприємні «нюанси», які виникали, чи не в кожній поїздці.

Тур не задався ще до його початку

Поїздки Порошенка з Томосом про автокефалію української церкви не задалися ще до його початку. Першим містом в програмі мав стати Луцьк, проте за тиждень до візиту в мережу «злили» копії розпорядження очільника Волинської ОДА Олександра Савченка, який вимагав забезпечити явку масовки для візиту зі всіх районів області – загалом близько 2,5 тис осіб.

Таких візитів для агітації виборців в Адміністрації Президента, як повідомляли в ЗМІ, планували 17. Ще до їх початку «гастролі» охрестили «Томос-туром» і надали розголосу в ЗМІ. Ймовірно, через зіпсовану підготовку Порошенко відміняє візит до Луцька та починає тур з Рівного.

Що пішло не так

На Рівненщині все проходить як по маслу. Люди радіють історичній події - отриманню автокефалії українською церквою, Томос вперше привезли саме в цю область. Наступною на черзі стала Вінничина, а затим – Волинь. Але тут програма дала збій.

Громадські спостерігачі фіксують звезення масовки, в тому числі на шкільних автобусах. А сам Порошенко втрапляє у відразу дві неприємні ситуації: вибиває з рук блогера телефон, коли той намагається задати питання, а згодом мережу облітає фото, де у луцькому соборі Порошенку жінка поважного віку цілує руку. Через це фото Порошенка навіть порівнюють з Януковичем.«Гражданскіх – атсєчь» і «постав свічку – попустить»

Проте Петра Олексійовича вже не зупинити. Він настільки входить в роль чи то проповідника, чи релігійного діяча, що під час візиту в Черкаси на запитання місцевого підприємця про те, коли президент почне боротьбу з корупцією, Порошенко називає його «москальським провокатором» і радить «поставити свічку, щоб попустило».У Білій Церкві, де запланували урочистості з нагоди зустрічі військових 72-ї бригади, Порошенко втрапляє в ще один скандал. В мережу потрапляє відео, де Порошенко російською мовою віддає наказ відтіснити від нього людей, аби він йшов серед воєнних. Ймовірно, для того, аби овації і вигуки привітань від людей своїм захисникам він міг прийняти і на власний рахунок.

«Гражданскіх – атсєчь, підтягнути особовий склад, я йду серед особового складу», - говорить Порошенко.У коментарях під відео користувачі зазначають, що «оскільки військові повернулися ще за 3 дні до приїзду Порошенка, то їх для цього сюжету знову посадили у вагони потягу і нібито зустрічали. «Гражданську» масовку з навколишніх сіл звозили по 600 грн».

Підливає масла у вогонь блогер Анатолій Шарій, якого Порошенко звинувачує в роботі на Росію. Той платить по 15 тисяч гривень всім, хто на камеру запитає президента про те, чому він переслідує Шарія. Чи не в кожному місті знаходяться охочі, які частіше за все безкоштовно задають незручне питання, на яке Порошенко не хоче відповідає. Ніби і дрібниця, але святковий настрій такі речі гаранту, очевидно, псують.

Реакція заходу і українців

Порошенко втрачає відчуття міри. З часом «Томос-тур» та постійна самореклама за рахунок церкви починає грати проти президента, а історична і важлива для України подія, здобуття незалежної церкви, нівелюється передвиборчим піаром на цій темі.

Передвиборчі релігійні гастролі помічають і на заході. Німецький журнал Der Spiegel пише, що «Томос-тур» Порошенка – це спроба врятувати провальні рейтинги гаранта. «Український президент Порошенко у виборчих перегонах. Тепер йому допоможе лише Бог», - йдеться у заголовку статті.Всі поїздки фінансуються з державного бюджету, що коштує українцям десятки мільйонів гривень. Голова організаціі «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко наголошує, що повноваження і функції президента, гарантовані конституцією, не надають йому право їздити країною, щоб демонструвати, показувати, оспівувати, молитися, інформувати про томос для Православної церкви в Україні. Мовляв, тема релігії, духовного, культурного розвитку цілком – поза компетенцією президента.

Ту ж думку висловлює журналіст Дмитро Гнап. За його словами, в країні офіційно стартувала виборча кампанія, а Порошенко бере в ній участь не у вільний від роботи час. Відвідування президентом регіонів в рамках «Томос-туру», зазначив Гнап, належать до робочих поїздок, тому оплачують їх українці.

«Скільки на це може витрачатися коштів? Десятки мільйонів гривень. Адже главу держави супроводжує великий ескорт, в загальному 200 держслужбовців. Крім того, до президентського «Томос-туру» залучаються і тисячі працівників бюджетної сфери, які могли б займатися своєю роботою, а замість цього їх мобілізують для участі в молебнях з президентом», – каже Гнап.

To be continued?

Як повідомляють ЗМІ, в АП, після відвідин 6 областей України, «Томос-тур» вирішили тимчасово згорнути. Адже попри безкоштовну агітацію такі заходи несуть і репутаційні втрати для гаранта. Проте до кінця президентських перегонів – менше двох місяців, а тому однозначно стверджувати про те, що Порошенка поруч з хоругвами українці не побачать – не варто.

Volynnews.com

Теги: