У той час, як яскраво декларуються права і свободи громадян, відбувається відверта і зухвала дискредитація Церкви; і складається враження, що в нас не конституційна, а розбійнииька країна.


Про це митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф сказав 9 квітня 2019 року під час зборів благочинних та настоятелів окремих храмів Кіровоградської єпархії УПЦ в Свято-Єлисаветинському чоловічому монастирі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Водночас владика зауважив, що бували й гірші часи, однак людям вдалося зберігти віру і країну. «Сьогодні у нас хоча б декларовані права є, а значить ми маємо можливість, на них спираючись, відстоювати своє право на життя в цій країні і на право сповідувати віру, яку ми унаслідували від наших батьків, дідів і прадідів», — сказав він.

Говорячи про ситуацію, в якій останнім часом опинилася Українська держава і зокрема Українська Православна Церква, митрополит Іоасаф зупинився окремо на так званих «переходах» релігійних громад до новоствореної «ПЦУ», про що повсякчас заявляють ЗМІ.

«Ми бачимо, як заявляється [у ЗМІ], що мирно, з радістю відбуваються переходи наших громад у новостворену т.з. “ПЦУ”, а насправді відбувається такий жах, який наша земля переживала в середньовіччя. Достатньо переглянути відео, які є в інтернеті, як це [“перехід”] відбувалося на Житомирщині в Баранівці, де представники влади, …накрутивши людей, повели їх на штурм, у прямому смислі слова, храму нашої Церкви… Вражають гасла, які там звучали, що “не може бути розмови з ворогом!”, “йдемо і храм переводимо!”. На кого “йдемо”? На бабусь, які все своє життя пропрацювали на цій землі, у яких від роботи спина зігнута, руки покручені… І на це ніякої реакції влади, яка зобов’язана гарантувати всім права», — зазначив владика.

На його переконання, бачачи таку поведінку представників державної влади, складається враження, що «в нас не конституційна країна, де має верх закон, а розбійницька».

«Декларативно чуємо з усіх кінців, що об’єднання, об’єднання, об’єднання, що єднання народу. Насправді сіється те, що навіки буде роз’єднувати, — кров проливається на основі віри. А ми знаємо, що розділення на основі віри надзвичайно живуче, — мабуть, не потрібні тим, хто це робить, ніякої єдності в нашій державі», — відзначив владика.

Тому, як підкреслює митрополит Іоасаф, із всього, що відбувається, потрібно зробити такі висновки: не втрачати пильність і твердо виконувати канони і обов’язки, дані священством під час рукополеження Богу, Церкві і народу Божому.

«Адже ми Богом закликаємося бути пастирями добрими і душу свою покладати за паству свою», — нагадав він і подякував духовенству єпархії за стійкість у Православній вірі і віддане служіння.

Сhurch.ua

Теги: