Своїми заявами Філарет фактично визнає, що обманув Вселенського патріарха 15 грудня під час Священного синоду.


Таку думку в ефірі "Прямого" висловив релігієзнавець Дмитро Горєвой.


"Варто розуміти, що ці заяви Філарета, вони просто не вкладаються ні в яку нормальну логіку. Що каже Філарет? Що Вселенський патріарх вимагав, щоб був проведений помісний собор - це було умовою надання томосу. Тобто, щоб старі церковні структури розпустилися і об’єдналися у нову. І зараз Філарет каже, що "ми провели формально цей собор, формально скасували, тому що це було у вимогах" - сказав Горєвой.

Релігієзнавець пояснив, що таким чином Філарет заявив, що він свідомо 15 грудня обманув Вселенського патріарха.

"Тобто людина, яка очолює церковну інституцію, яка покликана вчити людей моралі, добру і всьому хорошому - говорить прямим текстом, що обманув Вселенського патріарха", - додав Горєвой.

Зазначимо, на "помісному соборі Української православної церкви Київського патріархату", який скликав Почесний патріарх Філарет, прийняли рішення відновити ліквідовану УПЦ КП.

"Це (собор 15 грудня, – прим.ред) був не помісний собор, а збори підписів архієреїв, одного священика та двох мирян про умовну ліквідацію УПЦ КП, на вимогу вселенського Константинопольського патріарха Варфоломія", - сказано у постанові за результатами собору.

Філарет також заявив, що ПЦУ не є канонічною церквою, оскільки вона не визнана жодною з Помісних Церков, крім Фанару.

"Не називайте ПЦУ канонічною Церквою, не стверджуйте неправду. Вона не визнана іншими Церквами канонічною, а визнана тільки одним Вселенським патріархом.Томос має за назвою, а за змістом вона не автокефальна. І канонічною Церквою ПЦУ не визнають 13 Помісних Церков", – заявив Філарет кореспонденту Українського радіо.

Нагадаємо, патріарх ПЦУ владика Філарет заявляв, що церква молиться за те, щоб Господь дав мудрість нашому народові зберегти нашу Українську державу, забезпечив її суверенітет, цілісність і майбутнє.

Раніше Філарет неодноразово виступав на підтримку Православної церкви України а також Епіфанія, як патріарха.

Рrm.ua

Теги: