Можливість Церкви варити для себе миро справді є в багатьох випадках атрибутом незалежності, але багато давніх автокефальних Церков отримують миро з Константинополя і навіть не переймаються з цього приводу. Зокрема, такою є Елладська церква.

Про це в інтерв’ю Релігійній правді сказав відомий український богослов, професор університету в США священник Кирило Говорун.

“Елладська православна церква, яка виникла на початку 19 ст, стала прототипом для всіх інших помісних Церков, які виникали впродовж 19-20 століття. В тому числі Елладська православна церква є прототипом для Української помісної церкви. І навіть так сталося, і це, очевидно, не випадково, що Православна церква України отримала свій статут за зразком статуту Елладської православної церкви. І Елладська православна церква не варить для себе мира”, – наголосив священник.

Більш того, додав о.Кирило, якщо порівняти “рівень незалежності, автокефальності Української православної церкви й Елладської православної церкви, яка є оригіналом для нас, то Елладська православна церква є більше обмежена в своїх правах Константинополем, ніж ми”.

“Тому що, наприклад, Елладська православна церква не має права канонізувати своїх святих. Тільки Константинополь це робить. Це свідчить про те, що Православна церква Еллади (такою є повна назва цієї Церкви) обмежена у своїх правах при тому, що вона є автокефальною і більше того, що вона є прототипом для сучасних атокефалій, і ми при цьому маємо більше прав. Ми маємо право канонізувати своїх святих, ми маємо право здійснювати свою зовнішню політику, незалежно від Константинополя”, – перерахував богослов.

“Тому будь-які закидання про те, що автокефалія Правосвної церкви України є неповноцінною, фіктивною – це неправдиві закидання. Вони базуються на незнанні православного світу або на свідомих маніпуляціях”, – наглосив о.Кирило.

Зазначимо, що Кирило Говорун також прокоментував іншу природу “залежності” ПЦУ від Константинополя – право Вселенського Патріарха на суд.

Religionpravda.com.ua

Теги: