До новоствореної Православної церкви України приєднується все менше парафій. Якщо взимку до Помісної церкви приєдналися понад півтисячі парафій, то тепер це роблять одиниці. В чому причина – читайте в матеріалі 24 каналу.

Вибори в Україні

Однією з головних причин сповільнення процесу релігієзнавці називають парламентські та президентські вибори. Мовляв, парафіяни не розуміють, якою буде подальша політика нової влади, чи підтримає вона новостворену Помісну церкву.

Конфлікт між Епіфанієм та Філаретом

Ще одна причина – конфлікт між настоятелем ПЦУ Епіфанієм та патріархом Філаретом. Останній раптом з поборника нової церкви перетворився на її головного критика і навіть зажадав відродити Київський патріархат. Оскільки після його ліквідації – фактично опинився "за бортом" церковного життя. А бути весільним генералом нової церкви – не захотів.

"Він теж не сприяє консолідації ПЦУ. Він теж вносить певне розділення і певний конфлікт в це середовище", – пояснив релігієзнавець Дмитро Горєвой.

Що відомо про конфлікт з Філаретом у ПЦУ?Патріарх Філарет вже багато говорив про незгоду з уставами ПЦУ, звинувачував митрополита Епіфанія у порушенні домовленостей: мовляв, на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року домовилися, що ПЦУ керуватиме Філарет, а Епіфаній лише представлятиме церкву за кордоном.

20 червня 2019 року патріарх провів так званий "Собор УПЦ КП". Там він заявив про відновлення діяльності Київського патріархату.  Ще ж і надто – учасники зборів відкинули Томос. За їх словами, документ ставить ПЦУ у залежність від Константинополя.

Синод ПЦУ, який зібрався у відповідь на "собор Філарета", позбавив почесного патріарха його права управління Київською єпархією. Однак не вилучив його зі складу єпископату ПЦУ "за особливі заслуги в минулому". Але з ПЦУ виключили кількох священнослужителів, які були присутні на цьому "соборі" Філарета.

Невизнання ПЦУ

Перехід до ПЦУ гальмує ще й її невизнання іншими православними церквами. З січня жодна автокефальна церква, окрім Константинопольського патріархату, не визнала надання Томосу. За словами Горєвого, восени її має визнати ще й Еладська.

"А це буде таким певним імпульсом, буде поштовхом для того, щоби громади бачили, що це церква не є якимось політичним проектом, а вона визнається іншими церквами. І вони долучалися до Православної церкви України", – сказав релігієзнавець.

Провокації з боку РФ

Російська церкву ще з більшою силою, ніж раніше, протистоїть переходу релігійних громад. У Міністерстві культури кажуть, що є понад 100 громад, які визначилися, але юридично ще не закріплені за ПЦУ через те, що Москва намагається у будь-який спосіб цьому завадити.

Скільки парафій вже перейшли з УПЦ МП до ПЦУ?Наразі до ПЦУ перейшло понад 500 парафіяльних храмів та два кафедральні собори УПЦ МП.

Найактивнішими переходи були взимку. З початку травня до Православної церкви України більш ніж місяць не приєднувався жоден парафіяльний храм. Згодом переходи відновилися – до новоствореної церкви приєдналися 4 парафії на Волині та Одещині.

24tv.ua

Теги: