Маневицький район разом з сусідніми Любешівським та Камінь-Каширським — осередок російської церкви на Волині. Хоча й тут окремі місцеві громади, хоч і неквапливо, та попереходили з Московського патріархату в лоно Православної Церкви України. У селі Четвертня Маневицького району проголосували за українську церкву на третій день Великодня (перед цим перейшли в ПЦУ сусідні Годомичі та Боровичі). Але перше богослужіння відбулося тут аж на День Незалежності — й то воно опинилося під загрозою.

Колись Четвертня була містечком. Окрім Свято-Преображенського храму, про який мова, тут ще діяв монастир. Чернечої обителі давно нема. А ось церква сяє куполами вже чотири століття! З Четвертні свого часу вийшло восьмеро священиків. Словом, люди тут споконвіку набожні.

Та так вже історично склалося, що храм місцевий донедавна був під юрисдикцією Московського патріархату. Коли Українська церква отримала Томос про незалежність, люди почали пошепки між собою обговорювати, що на часі визначитися і собі — перейти в лоно ПЦУ. Врешті, на третій день Пасхи, 30 квітня, у стінах сільського будинку культури відбулися відповідні збори. «За» Православній церкві України на зібранні сказали 257 членів громади, ще 150 людей про своє «так» оголосили, подавши письмові заяви. А це — дві третіх села! Після голосування активісти рушили до хати свого священника Серафима, щоб попросити його перейти у ПЦУ разом з громадою, храмом. Але батюшки вдома не виявилося.

Здавалося б, все, справу зроблено — найближчої неділі мала б у Четверні відбутися перша служба Божа українською мовою. Та ні. Вже 1 травня село сколихнула інша подія: вночі хтось побив двох пенсіонерів, які охороняли церкву від незаконного проникнення… У селі наростало протистояння.

11 липня Свято-Преображенська громада УПЦ села Четвертня Маневицького району нарешті юридично перейшла до Православної церкви України — відповідне рішення було підписано у Волинській обласній адміністрації. Про передачу церкви-пам'ятки архітектури національного значення та дерев’яної дзвіниці Свято-Преображенській релігійній громаді ПЦУ йдеться у розпорядженні тимчасового виконувача обов’язків голови Волинської ОДА від 9 серпня. 20 числа у село навіть прибули представники адміністрації, щоб передати Спасо-Преображенський храм громаді ПЦУ!

Опікуватися непростою паствою призначили о. Миколая. Перше богослужіння було заплановане на День незалежності — 24 серпня. Та вранці село здригнулося від шокуючої звістки: горить хата священика! Вогонь спалахнув близько шостої години ранку. Люди кинулися гасити полум’я й запобігли великій біді. Благо, вщент згоріла лише веранда, господарі лишилися живі.

Одному Господу відомо, скільки сил коштувало отцю Миколаю зібратися з духом, щоб зі згарища попрямувати на службу Божу в храм. Хоч із запізненням, та молитва українською у Четвертні пролунала.

Люди впевнені: священику мстяться прихильники московської церкви, тому й влаштували підпал. Проте пожежники, які прибули на місце, запевнили, що причиною загорання стала несправність електропроводки. Громада має великий сумнів з цього приводу. Стверджують: факт стороннього втручання в електрощитову очевидний…

Wz.lviv.ua

Теги: