Відповідь архімандрита Романа Анастасіадіса митрополиту Іларіону Алфеєву

Архімандрит Роман Анастасіадіс, Напівавтономна Критська Церква (Вселенський Патріархат)

Джерело: https://romalewfronimati.blogspot.com/2019/08/blog-post_14.html?m=1

Переклад з грецької: Александрос Роміопулос

Рахіль плаче за дітьми своїми, і не дається розважити себе, бо нема їх...

Мф.2:18


В сміттєвому відрі священної митрополії Елладської Церкви було знайдено лист митрополита Волоколамського Іларіона, який, як ми дізналися, знайшов те ж місце відпочинку і в інших священних митрополіях, куди він також надійшов, і який я хочу проаналізувати в розсудливості та винахідливості всіх доброзичливих читачів.

  1. Цей лист – великодні привітання у відповідь митрополита від Блаженнішого патріарха Московського і всієї Росії п.Кірілла. Блаженніший уникає безпосередньо відповідати архієрею, і відповідає митрополит Волоколамський, як його представник. Чи не логічно, щоб ... Московський патріарх відповідав кожному зустрічному митрополиту ...! Хіба це можливо? Це тільки Патріарх Константинопольський робить, тому що він незначний. Адже він таки не Московський патріарх!
  2. Всесвятішого Архієпископа Константинополя Нового Риму і ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА митрополит Іларіон називає тільки патріархом Константинопольським, навмисне, думаючи, що так його принизить. Але в дійсності він всього лише показує величину своєї несерйозності.
  3. Він сповіщає нас, що в Московії цього року на Великдень вони, засмучені, не згадували ім'я Всесвятішого, від престолу якого отримали, звичайно ж, і буття, і ім'я християнське, і патріархат. Велика честь для них! Але не зрозуміли вони досі, що коли гілка відсікається від древа, то вона засихає, а не древо. Скільки разів мені це потрібно це повторювати? Не можна припиняти поминання свого Першого! Хіба що якщо ти протестант за переконаннями і віриш, що в Церкві немає ієрархії.

Більш того, Іларіон говорить по-блюзнірськи, що не вони могли мати спілкування з сестрою помісною Церквою, так як ніби говорить про Церкву Чехії та Словаччини! Поважний, скільки б століть не минуло, завжди Константинопольський престол буде для вас Матір'ю Церквою, вашої купіллю, вашої благодійницею, вашою заступницею, вашою Главою. Чим швидше повернетеся до принципів, які ви отримали в томосі про ваш патріархат, тим краще для вас.

  1. Поважний говорить про порушення та несправедливості по відношенню до церковної присутності Московського патріархату в Україні під керуванням митрополита Онуфрія. Не будемо входить в суперечку. Дамо посилання на компетентну статтю Тетяни Деркач, що розкриває правду: «Кіпрський митрополит – рупор російської пропаганди?». Але якщо ми хочемо бути точними і справедливими, то Києво-Печерська Лавра - це Ставропігія Вселенського престолу! Яким документом Фанар відмовлявся від церковного піклування про цю обитель? Ви все перетворили в таку несправедливість, що не маєте права говорити про справедливість!
  2. Ми раді, що ви, хоча і не маєте на це право, закликаєте архієреїв іншої помісної Церкви приймати рішення по совісті з українського питання. Те, що ви не засвоїли поки, - що мова не йде про визнання, а про гармонізацію кожної помісної Церкви з церковним діянням Великої Христової Церкви, яка є і джерело спільного благочестя. І оскільки Елладські архієреї мають і совість, і церковну свідомість – на відміну від вас, московських, що втратили всяку церковну свідомість в полюванні за владою, придушенням і підробкою, вони вже насправді вирішили та діють.
  3. Ви посилаєтеся на перемогу соборного інституту, в той час як ви очорнили Святий і Великий Собор Православних Церков як своєю відсутністю, так і через ваш вплив на інші Церкви, які мали потребу в вашій допомозі в мирських справах, щоб вони не брали участі в Соборі!
  4. Ви говорите про політичні кон'юктури, в той час як з вашою державою ви як ніготь з м'ясом, і ваш же патріарх при свідках сказав, що «ми перш за все росіяни, а потім православні»!
  5. Ви закликаєте встати на захист канонічних цінностей. Але саме їх і захищає наш Фанар. Ви не хочете визнати, що він Велика Христова Церква з іншої відповідальністю в порівнянні з вами, і що ви одна з її дочок! Така дійсність, подолайте комплекси і прийміть її.
  6. Говорите про важкі випробуванння Української Православної Церкви, і розум усіх серйозних людей відразу звертається до канонічної Церкви, тобто під головуванням митрополита Епіфанія, оскільки ця Церква страждає від ваших наклепів, пропаганди лукавих методів тощо.

У відрі для сміття знайшли ваш документ, поважний, і там буде місце й іншим подібним! Ви так недооцінюєте Елладської архієреїв? Ви вважаєте їх своїми пішаками, як ви звикли вважати інших, які по-різному від вас залежать? Помиляєтеся! Скільки б набігів ви не робили на Південь, Елладські архієреї (принаймні більшість) знають, як стояти мужньо і сміливо поруч з нашим Вселенським Патріархом, і їх вуха не спокусяться чимось подібним.

Я не знаю, чи була сумною ця Пасха для вас ... Але в будь-якому випадку, для 20 мільйонів українців, які її святкували цього року в обіймах однієї святої кафоличної та апостольської Церкви, це була дійсно Пасха Господня.

Заслуговує вже на плач те, що ви робите. Попросіть про прощення у Всесвятішого Вселенського Патріарха, покладіть уклін і йдіть в новий день, з тим, щоб досягти Господа!

Про лист митрополита Іларіона Алфеєва, який знайдено в сміттєвих відрах Елладської церкви

Сerkvarium.org

Теги: