Перед початком нового академічного року з лекціями та семінарами, в УКУ відбулося безліч подій, символічно об’єднаних у святкову програму Днів УКУ. Під час урочистого тижня першокурсники пройшли курс інтенсивного знайомства з alma mater, а студенти та інші охочі могли приєднатися до марафону лекцій та робітень від викладачів, запрошених експертів і друзів університету.  

Для першокурсників: орієнтаційна сесія

Вітали першокурсників у великій спільноті УКУ орієнтаційною сесією. Під час першого дня орієнтаційної сесії вони поселилися в колегіум, пройшлися з екскурсією університетським містечком та послухали про цінності та місію УКУ. Наступного дня знайомство з alma mater продовжилося. Цього разу студенти відвідали місце, у якому не один вечір проведуть найближчі роки — мультифункційну бібліотеку в Центрі Шептицького, а також дізналися про адміністративну структуру та відділи, які стануть у пригоді під час студентського життя. Щоби запросити першокурсників до активної участі в університетському житті та самоврядуванні студентів, організації та ініціативи, що діють при університеті, організували Ярмарку студентських організацій.

Аби надихнути нових студентів та розвіяти їхні страхи, виконавчий директор Center for Leadership of UCU, професора Lviv Business School (LvBS) Андрій Рождественський провів для них тренінг із реалізації лідерського потенціалу. А після зустрічі з духівниками та працівниками УКУ першокурсники могли приєднатися до традиційної загальноуніверситетської Літургії очолюваної отцем-ректором Богданом Прахом.

Під час орієнтаційної сесії також відбулося урочисте вручення близько 400 стипендій від жертводавців університету з Великобританії та США. А першокурсники не лише знайомилися з інфраструктурою та іхньої нової домівки, а й надихнулися лекцією від викладачки бакалаврської програми Artes Liberales Гуманітарного факультету УКУ Ірини Старовойт про те, як вчитися чесно й сумлінно та бути прикладом для наслідування. Відсилаючи до академічної доброчесності як одного з засадничих принципів УКУ, вчена окреслювала шляхи, хода якими може суттєво допомогти першокурсникам поєднувати радість від навчання з ефективним застосуванням набутих знань та навичок.

Щоб описати особливості навчання у XXІ столітті, Ірина Старовойт звернулася до класифікації, запропонованої в минулому столітті філософом Ісайєю Берліном. Опираючись на давньогрецьку притчу, він визначав два підходи до здобуття знань, ділючи людей на їжаків і лисиць.

«В університетському середовищі їжаки- люди колекціонери знання, які нікуди не поспішають. У результаті вони отримують велику ерудицію. Студенти-лисиці мають чітке розуміння, гострий фокус, потребу досягати швидкого й ефективного результату. Вони полюють на знання. Утім, XXI століття і в університеті, і в житті вимагає від нас вміння вчитися одразу за двома типами», — пояснила викладачка, на завершення наголосивши, що незважаючи на обраний підхід до навчання, вчитися все ж доведеться самостійно. «Навчання в університеті не є річчю, яку можна делегувати. Ніхто не навчиться за вас, крім вас і без вас!», — підсумувала Ірина Старовойт.

Зустріч Президента УКУ Владики Бориса Ґудзяка зі студентами

Зустріч із Владикою Борисом Ґудзяком розпочалася з гри, у якій він попросив пристуніх поділитися на пари та розповісти співрозмовнику про свій найяскравіший літній спогад. З однією умовою — слухач спогаду має висловлювати щонайбільшу байдужість до сказаного. З цієї невеличкої вправи постає головна тема промови Владики Бориса — слухання.

Роздумуючи про те, звідки походить сравжнє в часи віртуальності, він окреслив контекст нашої епохи: постійний інформаційний шум, змагання різних зовнішніх стимулів за нашу увагу, відсутність тиші, і як результат — відсутність простору, у якому може постати розмова — із собою, іншим чи Богом.

«Годі сподіватися, що почуєш глибокі речі, коли ти є на поверхні. Годі сподіватися, що тобі вдасться зрозуміти смак доброго, терпкого, вистояного в бочці червоного вина, якщо ти п’єш завжди лише цукровану воду… Наша спільнота є покликана до вина. До витонченого смаку. До філігранного сприйняття. Для цього треба настроювати свій слух, своє сприйняття, опановувати свої пристрасті, ідентифікувати шуми та зайві голоси — а їх є багато! — і чути голос Божого благословення, — радить Владика Борис.

Отже, на думку Владики, найголовнішим уроком, який можна засвоїти в університеті буде вміння слухати: «Бути віртуозом. Вміти почути тон. У нас у цю епоху є багато нових викликів. Але дисципліни духовного життя є старими, як світ. І перша з них, перший крок духовного життя — це є постава слухання. Або назвім це сприйняттям, чи спогляданням, чи терпеливістю, чи чеканням». — підсумував він промову.

Повний текст промови можна знайти тут: https://zbruc.eu/node/92083

Урочистості для спільноти: закладення капсули в будівництво нового колегіуму

Комплекс знайомства першокурсників із духовним життям університету продовжився літургією з нагоди храмового празника, освяченням цеглинок жертводавців, урочистим закладанням пам’ятної капсули в будівлю Колегіуму та чином освячення мозаїк із куполу храму.

Саме протягом спільного часу в храмі Святої Софії-Премудрості Божої кожен із присутніх міг зупинитися, озирнутися до ближнього та повправлятися в пильному вслуховуванні в голоси людей поруч та набратися наснаги на чуття Божого голоса.

Загальна програма Дні УКУ

Одним з головних приоритетів святкового тижня з нагоди початку навчального року є створення інтелектуального простору, відкритого до експертів з різних сфер знань. Під час основної фестивальної програми Днів УКУ у Львові кожен факультет університету пропонував низку лекцій та робітень. Лекції психологів та викладачів Факультету наук про здоров’я УКУ Олега Романчука та Олександра Аврамчука можна подивитися тут.

Чи не найпопулярнішою подією цих Днів УКУ була лекція філософа Андрія Дахнія про те, як зміни у світі навколо впливають на людську природу. Прочитати текстову версію лекції можна тут.  А виступ бізнесмена та викладача Львівської бізнес-школи Валерія Пекаря, присвячений проблемі модернізації України, можна подивитися тут.

TEDхUCU

Темою цьогорічного TEDxUCU була «Людина в епоху змін». 12 спікерів, серед яких і випускники, і добрі друзі УКУ, розповідали про те, як вони відчувають на рефлексують на власному досвіді чи крізь призму професії зміни, які відбуваються у світі XXІ століття. Різні перспективи, запропоновані лекторами, а також динамічний характер виступів не лише допомагав не лише конкретніше формулювати запитання, але й бачити комплексніші відповіді на них.

«В нас ніколи немає часу, життя завершується. Дуже важливо ставити собі питання чи влаштовує мене так, як є зараз. Завершуйте те, що вже не працює. Воно того варте», — порадила слухачам Анастасія Загороднюк, яка цього року отримала премію «Жінка України” в номінації Бізнес.Startup, а свій виступ присвятила відповіді на запитання, як та заради чого варто наважуватися на кардинальні зміни свого життя.

А про віднайдення себе в сучасній епосі турбулентності з перспективи життя Митрополита Андрея Шептицького розповідав о. Степан Сус: «Є обставини, які стають для нас справжнім викликом, але саме вони вчать нас давати собі раду та не боятися йти вперед. Саме в цей час ми вчимося того, що є мудрість». Більше інформації про TEDхUCU 2019 можна знайти тут.

Зустріч Випускників: 20 років від першого випуску УКУ

Асоціація випускників УКУ цього року підготувала традиційно затишну, утім, особливу програму для тих, хто випустилися, та залишили університет у своїх серцях. Після спільної урочистої літургії у храмі Святої Софії-Премудрості Божої перед випусниками виступив проректор та добрий друг випускників Мирослав Маринович.

А після презентації проектів Асоціації випускників, відбулися alumni talks, виступити на яких запросили п’ятьох випускників УКУ, які мають унікальний досвід у різних сферах. Своїм професійним шляхом та особистими інсайтами ділилися успішні випускники УКУ Ігор Фещенко, Софія Папірнюк, Ольга Клінова, Зоряна Мельник та Мар’яна Кащак.

Випускник програми з історії в УКУ у 2012 році, тернополянин Руслан Лапіняк вважає, що неможливо бути колишнім студентом чи працівником УКУ, адже якщо одного разу ти тут опинився, то так чи інакше повертаєшся або й залишаєшся. Сьогодні він працює у Львові, а також є членом є членом Асоціації правління випускників УКУ. Він розповідає, що багато хто з випускників підтримує університет у різний спосіб — фінансово, технічно, інформаційно, демонструючи в такий спосіб приналежність до спільноти.

Після спілкування та спільного пригадування університетських часів біля ностальгійної фотозони, випускники вийшли надвір: поласувати барбекю, пограти у футбол на байдарках та потанцювати біля ватри.

Одна з організаторок зустрічі та керівниця відділу зв’язків із випускниками Ксенія Цвікілевич розповідає, що подію організували за зразком знаних американських come back parties, коли спілкування та пригадування спільного минулого поєднується з іншими форматами: з іграми у великих групах на свіжому повітрі, обміном досвіду та мотивуючими виступами запрошених лекторів.

Фестиваль Вітер-На-Дії

Молодіжний християнський фестиваль Вітер-На-Дії тривав усього лише один день — 15 вересня — та встиг зібрати навколо себе понад п’ять тисяч людей з усієї країни. Організатори не дивуються таким кількості гостей на фестивалі, адже вони відкриті до людей різних поглядів та конфесій. Не дарма гаслом цьогорічного фестивалю є «Фестиваль, який єднає». «Цьогоріч ми хочемо говорити про єдність, про взаємодію, тобто про те, що ми є одна й велика спільнота», — розповідає Ірина Косар, координатор молодіжного християнського фестивалю «Вітер-На-Дії».

У рамках фестивалю відбулася низка лекцій від провідних українських експертів, а також стартував проект під назвою «Історії Вітру», у якому з 13:00 до 17:00 годину 14 чудових, творчих, успішних людей поділилися своїми непростими життєвими шляхами. Під час фестивалю також відбувся двогодинний інтенсив від всеукраїнського проекту Inclusive Friendly, що має на меті навчання навичкам комунікації з людьми з інвалідністю.

«Інклюзивно Привітні» проводять тренінги на всій території України, завдяки яким учасники отримують практичні навички поведінки з людьми з інвалідністю, супроводу та спеціального етикету. Наприкінці насиченого дня організатори підготувлаи для усіх гостей ще один бонус – виступи музичних гуртів Антитіла, ДикоBrass, Кана та ін.

Ucu.edu.ua

Теги: