Про сьогоднішню конфліктну ситуацію у селі Будераж Здолбунівського району стало відомо із сайту УПЦ, що перебуває в єдності з московським патріархатом. Там заявили, що «Прибічники «ПЦУ» з колишнім головою Здолбунівської РДА захопили церкву на Рівненщині». Суспільне вирішило подати позиції різних сторін щодо цієї ситуації.


Позиція УПЦ (МП). У заяві йдеться, що «26 жовтня 2019 року о 6 годині ранку в селі Будераж Здолбунівського району Рівненської області відбулося силове захоплення Свято-Покровського храму УПЦ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на фейсбук-сторінку «РІВНЕ. Голос Церкви». За словами очевидців, коли ще було темно, до церкви під’їхало кілька авто з молодиками та людьми із сусідніх населених пунктів. Вони виламали металеві двері та заволоділи релігійною спорудою, що належить релігійній громаді УПЦ та є пам‘яткою архітектури. Очолював безчинства колишній голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук, котрий добре відомий своєю рейдерською діяльністю в очолюваному ним районні. Наразі у село місцеві жителі викликали поліцію та представників Рівненської єпархії УПЦ для з‘ясування усіх обставин.

 

Нагадаємо, Свято-Покровська громада УПЦ села Будераж Здолбунівського району Рівненської області звернулася до Володимира Зеленського з проханням не допустити протиправних дій стосовно їхнього храму. 9 лютого 2019 року на зборах парафіяльної ради релігійна громада УПЦ села Будераж більшістю голосів проголосувала за збереження вірності канонічній Церкві та в підтримку Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. 17 лютого в селі відбулися збори територіальної громади, за результатами якого парафію УПЦ зняли з реєстрації, просто змінивши її юридичні дані на користь “ПЦУ”. 11 травня прихильники “ПЦУ” спробували захопити храм, в результаті чого виникла бійка, в яку довелося втрутитися правоохоронцям. Представниця релігійної громади с. Будераж Маргарита Гук 24 вересня в ООН розповіла про події навколо захоплення храму, яке супроводжувалося відкритою агресією та побиттям віруючих людей, що було підтверджено продемонстрованими відеозаписами»,йдеться у заяві УПЦ (МП).

Позиція ПЦУ. Наразі (станом на 18:00) офіційно на своїх ресурсах заяви-відповіді Православна церква України ще не зробила. Джерело у Рівненській єпархії Суспільному пояснило, що зранку громада Будеража вирішила зайти в храм, права на який має. Вхід у храм – було рішенням виключно місцевих селян. Співрозмовник зазначив, що двері не ламали, а зайшли у культову споруду, маючи ключі. Уже потому протилежна сторона підтягнула сили і мало не дійшло до сутички, однак закінчилось усе мирно, на місці порядок забезпечила поліція. ПЦУ вкотре запропонувала почергові богослужіння.

Позиція Будеразької громади ПЦУ. Суспільному подію прокоментував Микола Мельник, т.в.о. голови громади ПЦУ:

– Відбулася служба ПЦУ, потім під’їхало 18 батюшок із «тітушками», обступили храм, людей звідти випускали, але назад не впускали. Щоб не було ескалації – знову опечатати храм і хатину, в якій УПЦ відправляла служби до цього. До вирішення суду. В даний момент всі ключі у в.о. голови адміністрації. Це відбулось в присутності поліції, в.о. голови адміністрації, людей з тієї та іншої сторони. Люди ще стоять. Завтра збираються провести збори, сьогодні домовились, що священник храму, – отець Тарас, – приїде і будемо проводити служби надворі. Вони з однієї сторони церкви, ми – з другої. Служба буде о 8:30. Нам потрібно було самим це питання вирішувати в селі між собою, а вони навезли «тітушок» та інших людей, і ми потерпіли фіаско,розповів чоловік.

Позиція ексголови РДА. Сергій Кондрачук на своїй сторінці у Фейсбуці відреагував на події в Будеражі. Він зазначив, що через село разом із друзями проїжджав на гриби.

«…Як і вісім інших релігійних громад Здолбунівщини громада Будеража, як тільки було ухвалено відповідний Закон, прийняла рішення про зміну канонічної підлеглості та приєднання до Православна Церква України. Це рішення юридично підтверджується відповідної Випискою з ЄДРу. Проте до сьогодні громада, яка є законним і єдиним власником храму, богослужіння не проводила: храм було опечатано. Сьогодні до світанку громада ПЦУ зайшла у свій храм і провела там першу історичну службу рідної мовою. Ті сльози радості на очах десятків присутніх там парафіян, які я сьогодні побачив у Будеражі, легко дають сприймати подальші сотні прокльонів від братів московських, рекордну порцію яких я отримав цього дня на свою адресу (ще раз кажу: а я вас усіх люблю!)…

…жоден з моїх колег не зайшов навіть на подвір’я храму, не те, що у сам храм! Тому що ми переконані: ця ситуація – справа виключно місцевих людей, а не приїжджих! У храмі виключно місцеві люди – віряни ПЦУ, на відміну від іншої сторони. Зрештою, парафіяни ПЦУ неодноразово просили усіх немісцевих (в тому числі й тих, хто приїхав на їхню підтримку), щоб вони покинули село! Проте представники РПЦ відмовляються це робити. Зрештою, віряни ПЦУ пішли на абсолютно невигідний (як на мою суб’єктивну думку) для себе крок і запропонували представникам РПЦ здійснювати почергові богослужіння. Проте представники РПЦ відмовилися і від цього!». Повністю допис ексочільника району можна прочитати ТУТ.

Сергій Кондрачук оприлюднив фрагмент розмови його товариша із місцевим чоловіком, який не підтримує перехід до ПЦУ.

Позиція поліції. Наразі Суспільне чекає коментар правоохоронців.

Очевидець надіслав Суспільному відеофрагмент того, що відбувалось сьогодні під дверима храму у Будеражі.


Передісторія. 17-го лютого 2019-го року у селі Будераж за перехід до ПЦУ під час зборів Свято-Покровської парафії проголосували 89 чоловік, проти-3, утримались-1. В УПЦ (МП) перехід не визнають та оскаржують його, як і інші, у судах. Будеразька громада – одна із перших на Рівненщині, яка отримала свідоцтво про перереєстрацію, це було 27-го березня.

Інформація уточнюється та оновлюється...

________

27 березня, 15:00

Обидві релігійні громади сьогодні правили служби на вулиці поруч із церквою.

Suspilne.media


Теги: