Група священиків УАПЦ на Хмельниччині об’єдналася з УПЦ КПГрупа священиків Тернопільсько-Подільської єпархії УАПЦ, що служать на Хмельниччині, вирішила долучитися до побудови єдиної помісної Української Церкви і з цією метою об’єдналася з Хмельницькою єпархією УПЦ Київського Патріархату, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт єпархії УПЦ КП.

Для канонічного оформлення об’єднавчого процесу, на запрошення благочинного Волочиського району Тернопільсько-Подільської єпархії УАПЦ протоієрея Миколая Фатича та місцевого духовенства, владика Антоній, митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський УПЦ КП, 23 листопада прибув на надзвичайні збори, що проходили в Свято-Покровському храмі м. Волочиськ.

Відкриваючи збори, о. Миколай Фатич відзначив: «Коли іде війна, то мусимо згадати, що «Усяке царство, що розділилося в собі, запустіє; і всяке місто чи дім, що розділилися у собі, не встоять» (Мт. 12:25). Неможна більше бути розділеними, потрібно самим творити єдину Помісну Православну Церкву в Україні».

Присутнє духовенство у своїх виступах (виступили всі, хто перебував на зборах) одностайно підтримало ініціативу об’єднання та звернулася до владики Антонія з проханням прийняти їх у склад Хмельницької єпархії УПЦ КП.

Зі свого боку владика Антоній, вітаючи ініціативу подільського духовенства УАПЦ, відзначив: «Я сьогодні радію так, як, може, ніколи не радів останнім часом. Бо відчуваю на цім зібранні дію Духа Святого, коли наповнюються наші серця радістю від того, що сьогодні ми відновлюємо «розірваний хітон Христа». Ми єднаємось, і це є наша цеглина в будівництво єдиної Помісної Православної Церкви в Україні».

Рішення зборів було одностайне: звернуться до владики Антонія, митрополита Хмельницького і Кам’янець-Подільського, з проханням про прийом до складу Хмельницької єпархії УПЦ КП. Зі свого боку владика задовольнив прохання тепер вже колишніх священиків УАПЦ та прийняв їх до складу Хмельницької єпархії.

Також на зборах було обговорені практичні питання канонічно-адміністративного характеру, згідно яких митрополит Антоній ухвалив наступні рішення:

"1) Утворити в адміністративно-географічних межах Волочиського району Хмельницької області два благочиння:

Волочиське міське благочиння (новоутворене)

Благочинний: Митр. прот. Миколай Фатич, настоятель Свято-Покровського храму м. Волочиськ

Духовенство

  1. Митр. прот. Миколай Пасечка – настотель Свято-Покровського храму с. Курилівка та Свято-Михайлівського храму с. Бальківці;
  2. Митр. прот. Василь Родзоняк, настоятель Свято-Миколаївського храму с. Користова
  3. Прот. Павло Белкін, настоятель Хресто-Воздвиженського храму с. Гарнишивка та Іванівці
  4. Прот. Олександр Гуцалюк, настоятель Різдва-Богородичного храму с. Канівка
  5. Прот. Василь Щербан, настотель Свято-Миколаївського храму с. Холодець

Волочиське районне благочиння (нова назва Волочиського благочиння)

Благочинний: Митр. прот. Іван Ласий – настоятель Свято-Михайливського храму с. Шмирки та Свято-Покровського храму с. Щаснівка

Духовенство

  1. Митр. прот. Андрій Васькевич – настоятель Свято-Андріївського храму м. Волочиськ
  2. Митр. прот. Богдан Васькевич, настотель Свято-Троїцького храму м. Волочиськ
  3. Митр. прот. Володимир Бих, настоятель Хресто-Воздвиженського храму с. Поляни
  4. Прот. Михайло Ласий, настоятель Свято-Миколаївського храму с. Авратин
  5. Прот. Олександр Лавренюк, настоятель Свято-Івано-Богословського храму с. Попівці та Свято-Димитрівського храму с. Велики Жеребки
  6. Прот. Олег Климюк, настоятель Свято-Михайлівського храму с. Глядки та Різдва-Богородичного храму с. Чернява
  7. Прот. Степан Кріль, настоятель Параскево-П’ятницького храму с. Пахутинці
  8. Прот. Борис Копанийчук, настоятель Свято-Миколаївського храму с. Криштопівка та Свято-Миколаївського храму с. Петриківці
  9. Прот. Володимир Гарасимів, настоятель Свято-Івано-Богословського храму с. Дзеленці.
  10. Прот. Василь Рудик, настоятель Свято-Вознесенського храму с. Рябіївка
  11. Ієрей Ігор Матіяк, – настоятель Свято-Володимирського храму с. Видава
  12. Ієрей Михайло Пилипів, настоятель Свято-Введенського храму с. Павликівці та Свято-Покровського храму с. Мочулинці
  13. Ієрей Олег Васькевич, штатний священнослужитель Свято-Андріївського храму м. Волочиськ
  14. Ієрей Миколай Васькевич, штатний священнослужитель Свято-Троїцького храму м. Волочиськ

2) Перше спільне богослужіння новоутвореного благочиння відбудеться 6/19 грудня, у день пам’яті свт. Миколая Чудотворця в Свято-Покровському храмі м. Волочиськ, настоятель митр. прот. Миколай Фатич. Урочистості очолять митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній та архиєпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор в спіслужинні духовенства віщеназваних єпархій".

Нагадаємо, що минулого року на Тернопільщині ціле благочиння УАПЦ увійшло до складу УПЦ КП, а цього року на Івано-Франківщині до складу Коломийської єпархії УПЦ КП увійшли двадцять парафій УАПЦ.

Теги: