Зокрема, керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Антоній (Паканич) заявляє про наявність листа від Вселенського Патріархату до УПЦ КП і УАПЦ, згідно з яким голови цих церков не можуть обиратися головою нової Української Церкви, пише Оbozrevatel.

"Є цікава інформація з кількох джерел про те, що є лист із Фанара (історичний район в Константинополі, де розташована резиденція Константинопольського патріарха — ред.), направлений і в так званий Київський патріархат, і в Автокефальну церкву, згідно з яким у виборах не можуть брати участь ані Філарет, ані Макарій", - заявив Антоній в інтерв'ю 2 листопада програмі "Право на віру" на каналі "Перший козацький", відео якого опубліковано на сайті УПЦ.

Прикметно, що інтерв'ю у митрополита Антонія брав представник "політичного православ'я" Ян Таксюр, який у 2013 р. разом зі своїм однодумцем Дмитром Скворцовим та ін. закликав «повернути церкві на Україні колишній статус екзархату, а УПЦ, яка впала у «ересь украинствующих», скасувати зовсім». Якщо раніше діяльність "політичного православ'я" в УПЦ (МП) засуджувалася, то зараз її яскраві представники — Дмитро Скворцов і Ян Таксюр — вже не вперше беруть у керуючого справами цієї конфесії інтерв'ю, яке тиражується офіційними ресурсами УПЦ (МП).

"Чи відбудеться це зібрання так званих ієрархів Київського патріархату та київської автокефальної церкви, сказати важко. Таких спроб вже було кілька в нашій недавній історії, але ніякого результату ми не маємо. Ймовірно, тут потрібно згадати байку Крилова, яка говорить: "Как, друзья, вы ни садитесь, в музыканты не годитесь", — зазначив в інтерв'ю митрополит Антоній. Він припустив, що "можливо, для реалізації конкретних вказівок вони змушені будуть зібратися".

Владика також назвав "фейковим" список з 10 ієрархів УПЦ МП, які також мають намір брати участь в об'єднавчому соборі. "Мені відомий цей список, але він фейковий. Тому що з цих 10 більш-менш заявили про свою участь дві людини. Чому там з'явилися ще 8? Мабуть, комусь хотілося представити на Фанарі і ще десь, що за ним підуть якісь ієреї", - сказав митрополит.

Прес-секретар Київської Патріархії, архієпископ Євстратій (Зоря) спростував заяву від УПЦ (МП). Ніякої заборони на участь патріарха Філарета у виборах глави нової Української Православної Церкви з будь-якої сторони немає і не може бути, стверджує він. Варто довіряти лише офіційним заявам щодо процесу, які поширюються від Вселенського Патріархату та патріарха Варфоломія, чи від Київського Патріархату і патріарха Філарета, а також від повноважних представників президента України і від нього особисто, каже архієпископ Євстратій.


Про це йдеться також у коментарі на офіційному сайті УПЦ КП 4 листопада.

В ці ж дні російське видання "Комерсант" із посиланням на джерела у Вселенському Патріархаті повідомило, що лідери УПЦ КП Філарет і УАПЦ Макарій дали згоду не висувати свої кандидатури на роль глави нової об'єднаної автокефальної Православної Церкви в Україні.

Миколай Митрохін, російсько-німецький релігієзнавець, 5 листопада також повідомляє, що за його даними, Філарет дав навіть письмове свідоцтво про те, що не буде висуватися на очільника нової Церкви. Митрохін вказує на митрополита Вінницького УПЦ (МП) Симеона (Шостацького) та митрополита Львовського УПЦ КП Димитрія (Рудюка) як на можливих кандидатів на цю посаду.

У свою чергу, прес-служба Вінницької єпархії УПЦ (МП) 5 листопада оприлюднила коментар щодо чуток, які поширюють також митрополити УПЦ (МП) владика Іонафан (Єлецьких) та Лука (Коваленко), про ймовірну участь митрополита Симеона (Шостацького) у виборах голови об'єднаної Церкви. В коментарі говориться, що "по суті, в самому повідомленні, яке так активно тиражувалося, на наш погляд, немає достатнього грунту для коментарів".

Теги: