Цьогоріч, у зв’язку з пандемією COVID-19, захід проходив у онлайн-форматі на платформі Zoom, але як і раніше у ньому взяли участь представники держав ОБСЄ з Європи, Північної Америки та Азії, правозахисні та інші неурядові організації.

У ході свого виступу єпископ Віктор заявив, що в Україні досі не припиняються порушення прав віруючих УПЦ (МП). "Зокрема, архієрей повідомив представників міжнародної спільноти про факти побиття віруючих в с. Задубрівка Чернівецької області, брутальне розпалювання ворожнечі у м. Золочів Львівської області, а також нагадав про те, що проблеми захоплення храмів УПЦ та дискримінаційного «закону про перейменування» залишаються не вирішеними до цього часу", - пише сайт УПЦ (МП).

Серед учасників наради було розповсюджено письмову заяву Представництва УПЦ (МП), яка у тому числі містить посилання на "документальну базу фактів порушень прав віруючих УПЦ", що була створена правозахисною організацією Public Advocacy, яку очолює Олег Денисов, відомий як радник з правових питань Київської митрополії УПЦ (МП) і засновник юридичної фірми «Денисов і партнери», та розміщена на сайті ООН у формі письмових доповідей. В УПЦ (МП) вважають, що за останні роки у міжнародному правозахисному механізмі ООН та ОБСЄ "опубліковано достатньо документально підтверджених фактів порушень прав вірян УПЦ".

"Враховуючи те, що інформування міжнародної спільноти здійснюється Представництвом УПЦ при європейських міжнародних організаціях та правозахисними організаціями вже декілька років поспіль, виникає закономірне питання: якими конкретними діями міжнародні організації, такі як ОБСЄ та інші, можуть впливати на системні та масові порушення прав вірян і чи можна очікувати ефективності від такого впливу? Наразі це питання залишається риторичним, але деякі наявні ознаки свідчать про те, що поступово реакція авторитетних міжнародних організацій на поставлені питання починає формуватись", - переконує сайт УПЦ (МП).

Слід зазначити, що днями Європейський суд з прав людини засудив Україну за злочини православних УПЦ (МП) проти Свідків Єгови.

Теги: