Сьогодні в центрі столиці в “Українському домі” відкрилася міжнародна науково-практична конференція «Українська Православна Церква на межі тисячоліть». Форум проводиться з нагоди 20-річчя проведення Харківського собору та предстоятельства митрополита Київського і всієї України Володимира. В Українському домі зібралися представники УПЦ, державної влади, Московського Патріархату, Болгарської та Румунської Православних Церков, повідомляє з місця подій кореспондент порталу “Релігія в Україні”.

З 10 години ранку, за годину до відкриття форуму, в Український дім почали сходитися священнослужителі УПЦ, що правлять у храмах столиці — всі у рясах та камілавках. За словами священиків, їх зобов’язали сюди прийти за рознарядкою. У повному складі прийшли також студенти Київської духовної семінарії та академії. Від Московського Патріархату прибув митрополит Волоколамський Іларіон (Алфеєв) та представник посольства Російської Федерації в Україні. З Болгарії приїхав секретар Священного Синоду Болгарської Православної Церкви єпископ Стобійський Наум. Серед присутніх був помічений і Василь Анісімов, керівник напівлегальної “прес-служби УПЦ”, який до ювілею Предстоятеля видав три томи гострої полемічної публіцистики проти розколу, "філаретівців" та "автокефалістів".

Коли зал був вщент заповнений, до президії на возику ввезли митрополита Володимира. Поруч був його особистий секретар архієпископ Олександр (Драбинко). Настала тиша.

Варто звернути увагу, що на форумі в Києві, так само як і на урочистостях у Харкові, не був присутній митрополит Одеський Агафангел (Савін), який зазвичай займав перші місця на ювілейних заходах та урочистостях УПЦ поруч із Предстоятелем. Натомість, сьогодні поруч із митрополитом Володимиром були його перший вікарій архієпископ Антоній (Паканич) та митрополит Симферопольський і Кримський Лазар (Швець).

Відкрив конференцію керуючий справами УПЦ архієпископ Бориспільський Антоній (Паканич), перший вікарій Київської митрополії. У вступному слові він підкреслено назвав 20 років предстоятельства митрополита Володимира “жертовним служінням”. За словами архієпископа Антонія, минулі роки показали, що митрополит Володимир виявився святителем не тільки за ім’ям, а й за самим життям.

Далі слово взяв сам митрополит Володимир. Його голос було добре чути всім присутнім, слова промовлялися чітко. Оглядаючи 20 років служіння, Предстоятель запевнив, що “сьогодні ми з відповідальністю дивимося вперед і віримо, що Церква буде розвиватися у мирі”. За словами митрополита Володимира, за минулі роки віряни УПЦ засвідчили готовність “боротися за чистоту та канонічність Церкви”. Гарячі оплески завершили вітальне слово.

Вітальну адресу від Патріарха Кирила зачитав митрополит Іларіон (Алфєєв). У цьому слові події 20-річної давнини були охарактеризовані як втручання політичних сил у церковне життя. Тоді, за словами Патріарха Кирила, українські ієрархи на чолі з приснопам’ятним митрополитом Харківським Никодимом (Руснаком) в умовах інформаційної блокади відстояли “єдність матері-Церкви”. Патріарх також наголосив, що сьогодні канонічність Харківського собору та рішень, що були на ньому ухвалені, “не повинні ні у кого викликати сумнівів”. Цікаво, що оплески цьому вітанню лунали значно тихіше, ніж живій промові українського Предстоятеля.

Вітальне слово від Вселенського Патріарха Варфоломія зачитав секретар вченої ради Київської духовної академії УПЦ протоієрей Володимир Коцаба. Його всесвятість запевнив, що не перестає молитися про українську Церкву, яку вважає дочкою Константинопольської Церкви-матері, а також піклуватися про припинення розколів та схизм.

Вітання від Президента України Віктора Януковича оголосив перший заступник міністра культури Юрій Богуцький. Президент назвав митрополита Володимира “лідером, який об’єднав віруючих та зміцнив Церкву” та побажав учасникам форуму плідної праці. На цьому вітальна частина форуму закінчилася і перейшли до доповідей.

 

Доповідь блаженнішого митрополита Володимира «Українська Православна Церква на межі тисячоліть: досягнення та виклики» прочитав керуючий справами УПЦ архієпископ Бориспільський Антоній. Предстоятель коротко окреслив історію УПЦ, що передувала Харківському собору, а потім перейшов до сучасних викликів.

За словами Предстоятеля, сьогодні УПЦ має не тільки не виступати проти, але й захищати конституційну норму про відокремлення Церкви від держави. Разом із тим треба розвивати співробітництво державних і церковних установ — насамперед у таких галузях як ліцензування та акредитація церковних навчальних закладів, капеланство та впровадження у школах факультативного курсу християнської етики.

Особливу увагу митрополит Володимир приділив Статуту Української Православної Церкви. Він наголосив, що Статут УПЦ у його нинішньому вигляді є цілком чинний та діючий. Статус УПЦ як самокерованої Церкви з розширеними повноваженнями закріплений в особливому пункті Статуту РПЦ та є на сьогодні “оптимальним”. За словами Предстоятеля, в жодному разі не можна говорити про звуження канонічного статусу УПЦ. Діюча комісія по внесенню пропозицій щодо змін та доповнень до Статуту УПЦ (персональний склад якої був затверджений Синодом УПЦ під час хвороби Предстоятеля) не має жодних повноважень щодо зміни Статуту, а тим більше — канонічного статусу УПЦ. Її фунція — вивчити та систематизувати пропозиції щодо змін та доповнень до Статуту УПЦ і запропонувати їх на розгляд керівним органам Церкви.

Предстоятель також висловив ідею щодо створення в УПЦ постійно діючого міжсоборного органу, який би готував документи для соборів та займався обговоренням поточних питань церковного життя. Крім того, митрополит Володимир наголосив на важливості українських богослужбових та біблійних перекладів.

Предстоятель також наголосив на особливому занепокоєнні проблемою розколу. Сьогодні не можна нехтувати тим, що поза єдністю із вселенським православ’ям в Україні перебуває стільки людей — більше, ніж чисельність деяких помісних Церков.

Після доповіді митрополит Володимир покинув зібрання. Форум продовжився дповіддю пана Юрія Богуцького про державно-церковні відносини в Україні та митрополита Іларіона (Алфєєва) “До питання про канонічність Харківського собору”.

Теги: