Всеукраїнська громадська організація «Асоціація українських правників» за підтримки Міжнародної громадської організації «Асоціація милосердя “Емануїл”» провела у прес-центрі Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» 12 жовтня прес-конференцію на тему «Збереження України як міжнародна проблема у діяльності релігійних і громадських організацій». На цій зустрічі представників ЗМІ й релігійних діячів ознайомили з результатами міжнародної конференції, яка відбулася у м. Вашингтоні (США) 26 вересня. Спікери ділилися думками про сьогодення й майбутнє України, про те, якою вони бачать в перспективі її Конституцію.

Присутні, зокрема, говорили про важливість продовження діалогу між Всеукраїнською радою церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) та державою у вирішенні гуманітарних питань розвитку України. Підкреслили роль ВРЦіРО у збереженні міжконфесійного миру, важливість скоординованої діяльності органів державної влади, місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства у вирішенні проблем, що постали перед країною. Йшлося і про те, що представники ЗМІ повинні звернути увагу на рівень ворожнечі, який є в медіа-продукції, щоб не розпалювати конфлікти, а навпаки, намагатися долати їх.

Володимир Велечук, заступник керівника Церкви адвентистів сьомого дня в Україні, дав коментар щодо питань, які обговорювали на цій зустрічі:


— На прес-конференції прозвучали важливі думки з приводу того, що наша країна сьогодні потребує допомоги, адже вона переживає кризу не тільки політичну й економічну, але й кризу духовності, як підкреслили деякі представники релігійних організацій. Намагаючись подолати ці обставини, Україна обирає напрямок на цінності європейські, а також ті, які свого часу сформувались у Сполучених Штатах Америки. Тож потрібно створити нову Конституцію, яка б відповідала потребам громадян і була путівником для нашої країни.

Прозвучало те, що Церква відіграє одну із важливих ролей, щоб виховувати саме зараз молоде покоління, без якого неможливо формувати нове суспільство. Усі відчувають кризу менеджменту на рівні держави, тобто не вистачає фахівців. А звідки їх брати? Потрібно вкладати зусилля у виховання молодих людей, які б мали у своєму житті правильний духовний стрижень. Тоді вони зможуть позитивно впливати на всі процеси, які відбуваються в державі. Як сказав один із доповідачів, ми хочемо, щоб країною керував закон. Тому ми як представники церкви звертаємо увагу на те, що коли в основі нової Конституції України будуть біблійні цінності, тоді вона зможе вийти з кризи. Треба будувати країну, яка буде угодна Богові й нестиме благо своєму народові.

А те, що міжнародна спільнота об’єдналась задля допомоги Україні, як підкреслювалося, — цілком нормальне явище. Тому що наша планета — як організм людини: якщо заболить один палець, то болить усе тіло. Коли в Україні заболіло, це відчув увесь людський організм і вирішив допомогти. Бо якщо не реагувати, тоді цей біль, ця проблема може перейти на все тіло, на весь людський дім. Ми хочемо, щоб і політично, і економічно, і особливо духовно Україна піднімалася з колін і будувала своє теперішнє й майбутнє на основі незмінних, вічних моральних цінностей, які пропонує Святе Письмо. Поза текстом така думка звучала в усіх доповідачів, які були присутні на цій конференції.

Ви згадали про цінності європейські й американські. Як Ви розумієте їх?


— Ми бачимо, що Європа й Америка досягли високого прогресу в економічному, медичному, освітянському та правовому аспектах. У цьому є свої позитиви. Фактично, як нагадав один із спікерів — Дейл Армстронг, директор American Pastors Network — суспільство Сполучених Штатів Америки на самому початку формувалося на християнських засадах. З тих осіб, які підписували Декларацію незалежності США, 27 мали теологічну освіту. Вони розуміли, наскільки важливо будувати законодавство тоді ще молодої Америки саме на біблійній моралі. Це й допомогло їхній країні так різко вийти вперед, стати прогресивною. І так само це стосується Європи. Коли вона свого часу відкрила двері для Біблії, це була епоха розвитку, відродження. Доктор юридичних наук, професор Василь Костицький підкреслив, що Німеччина стала великою державою, коли в її основу була взята доктрина Макса Вебера про те, що і політика, і економіка, і суспільне життя мають будуватися на морально-етичних засадах.

Разом з тим на зустрічі звучала й така думка, що не все ми можемо прийняти із сучасних європейських цінностей. Бо зараз і в Європі, і в Америці є свої проблеми, коли християнські цінності відкидаються. І тоді закон вступає в конфлікт з мораллю, духовністю. Говорячи про нову Конституцію, якої потребує Україна, учасники прес-конференції наголошували, що ми не все можемо запозичити. Наприклад, не можна провести через законодавство дозвіл на одностатеві шлюби, як зробили в США — це протирічить біблійним принципам і є загрозою інституту сім ї. Тому в діалозі між політиками й лідерами релігійних організацій треба говорити про європейські цінності тільки такі, які не ідуть усупереч основним моральним цінностям, що витікають зі святого Божого Письма.

Записав Гнат Мєрєнков


Фото автора

Теги: