11 грудня в Києві відбулося урочисте відкриття ІІІ Міжнародного кінофестивалю «Світло», який у 2016 році проходить під девізом «Світле кіно пробуджує серця». Протягом трьох днів в «Кінопанорамі», одному з найдавніших кінотеатрів столиці, українські глядачі мають можливість побачити фільми з Іспанії, Ірану, Ізраїлю, Індії, Нової Зеландії, Тайвані, Туреччини, Аргентини, Росії і, звичайно ж, України.
Кінофестиваль «Світло» було започатковано у 2013 році з ініціативи Спілки християнських письменників України як платформу «для збору та популяризації кінопродукту, що надихає на добро та становить противагу насильству та аморальності, що зʼявляються на екранах телевізорів та кінотеатрів». Цьогоріч в журі фестивалю – актриса і телеведуча Сніжана Єгорова, актор Дмитро Ступка, актриса Ніна Ільїна, сценарист, кінорежисер Леонід Мужук, замголови Спілки християнських письменників України Світлана Шаповалова, член Громадської ради при Міністерстві культури України Лариса Котлякова.

Офіційно відкрив кінофестиваль його президент, голова Спілки християнських письменників України Констянтин Шаповалов. Звертаючись до присутніх в залі, він закликав насолоджуватись «світлим, добрим, моральним кіно, якого ми всі потребуєм».

«Дай Боже, щоб у нашому житті світла було більше», – продовжила Діана Попова, директор Департаменту культури Київської міської державної адміністраціі, за підтримки якої відбувається захід. Міністерство культури України, ще один партнер заходу, представляв голова Громадської Ради Богдан Кожушко.

Ведучі назвали почесних гостей фестивалю, серед яких громадський діяч Ольга Богомолець, композитор Володимир Бистряков, директор Українського дому Юрій Стельмащук, актор Анатолій Гнатюк.

«Світло – наш шлях, – зазначив народний художник України Валерій Франчук. – Будемо до нього йти, здобувати, перемагати. Україна виборола шлях йти дорогою світла».

Зі словами вдячності виступив народний депутат Павло Унгурян: «Жодна репресивна, атеїстична платформа не здатна рухати суспільство вперед. Дякую організаторам та митцям, що несуть світло».

Актор, телеведучій, сценаріст Петро Мага підкреслив виховну значеність хороших книг і фільмів, вчителів, знову піднятих на пʼєдестал. «Якщо ми не будемо вирощувати нормальних людей, ми будемо мати суспільство мавп. Сподіваюся, побачимо хороше кіно і будемо духовними і світлими».

«Завдання людей культури – протистояти дикій навалі варварів, – продовжив думку колеги кінознавець, сценаріст Сергій Тримбич. – Високе справжнє мистецтво завжди протистояло. Воно переробляє матеріал життя і дарує нам світло. Бажаю, щоб з цим світлом, яке нам подарують фільми, ми достойно жили далі».

«Цей кінофестиваль – громадянська річ», – сказав голова ВМГО «Студентська республіка» Павло Вікнянський.

«Я хотів би побажати українському кіно зборів», – звернувся до учасників фестивалю вокаліст групи «Нумер 482» Віталій Кириченко і наживо заспівав оптимістичну пісню «Добрий ранок, Україно». Музичну частину вечора продовжив дитячий гурт «Елегія».

На завершення офіційної частини слово взяла Світлана Тимошенко, голова оргкомітету фестивалю «Світло». Вона розповіла, як складно було вибрати фільм–відкриття – світле, українське кіно, сімейний фільм, через який можна виховувати дітей. На жаль, це і дотепер дефіцитний продукт у вітчизняній кіноіндустрії. Але такий фільм знайшли. Ним став повнометражний ігровий фільм «Іван Сила» (2013).

Освітлення душі

«Це кіно про українця, якого знає весь світ, – представив його один з режисерів і сценаристів Віктор Андрієнко. – Ми маємо теж знати свою історію». Він зазначив, що це перший за історію незалежної України фільм, створення якого на 100% профінансувала держава. Це дозволило робити символічну ціну за перегляд в кінопрокаті, а також організовувати благодійні покази в дитячих будинках, спецінтернатах, звичайних школах тощо. І попри недоліки і помилки, вважає режисер, його команді вдалося зняти фільм, який діти дивляться із захопленням і щирими оплесками.

Після фільму–відкриття розпочався показ конкурсних стрічок, який триватиме до 13 грудня. Програма: https://kinofest-svet.com.ua/program-2016.html

Теги: