Його авторству належить багато фототворів, він здобув призові місця на світових престижних конкурсах – але він також цікавився філософією та теологією, закінчив філософський факультет Українського вільного університету в Мюнхені (Німеччина), товаришував з багатьма українськими філософами, богословами та релігійними діячами, які стали героями його фотосесій, і навіть підготував книгу, яку не встиг опублікувати.

З раннього дитинства захоплювався фотографією. Навчався в СШ № 71 ім. М.Островського в м. Києві. З 1987 по 1991 рік навчався в Українській академії фотомистецтва за спеціальністю "Сучасна професійна фотографія". З 1991 року був асоційованим членом Незалежної Української академії фото мистецтва. В 1993 році він став переможцем конкурсу "Майстерність фотографії", що проводився шведським журналом "Актуальне фото". В 1995 році за сприяння компанії «Кодак» стажувався в Швеції (Мальме). Працював фотокорреспондентом.

Сергій особливо захоплювався німецькою філософією. Часто приходив в Інститут філософії ім. Г.С.Сковороди НАН України, де проводив тривалі бесіди з нині покійним очільником Мирославом Поповичем. Вільно володів німецькою та англійською мовами.

Досліджував українську історію та культуру. В його родини знаходяться неопублікована робота з історії української фотографії (біля 3 авторських аркушів).

Фотороботи автора відомі в Україні та за її межами. Всі його роботи передані на збереження в Центральний державний кінофотофоноархів України імені Г.С. Пшеничного. З них відібрано 42 роботи на постійне зберігання.

7 квітня 2017 р. Кінофотофоноархів провів виставку робіт автора під назвою "Обличчя України у фотооб’єктиві майстра". На виставці презентовано портрети відомих українців нашого часу. За життя також вийшов фотоальбом, де можна ближче познайомитися з його роботами.

Забутий фотомитець: Сергій Чередниченко

В 2000 році за його ініціативи реалізовано виставку "Україна: обличчя XX століття".

Забутий фотомитець: Сергій Чередниченко

Проєкт був задуманий автором спільно з журналістом Володимиром Закревським і мав на меті засобами чорно-білої фотографії, підсиленої оригінальним текстом, у ході спілкування з яскравими особистостями, передати дихання історії України в XX столітті. Протягом року автор зробив фотозйомку значних постатей української науки, культури, релігії, політики, спорту, а також пересічних громадян нашої країни. Масштабності проекту надавало те, що він підводив підсумки століття і запропонував список рейтингових живих постатей України, які творили її історію. З 15 по 30 листопада 2000 року під егідою Українського товариства "Інтелект нації" у "Українському Домі" демонструвалися 100 оригінальних фотопортретів (60*70 см). Експозиція презентувалася також в Євросоюзі. Зокрема, пройшла в Українському вільному університеті в Мюнхені (Німеччина).

Забутий фотомитець: Сергій Чередниченко

Збереглися також багато цінних фотопортретів визначних наукових, культурних та релігійних діячів, з якими Сергій був особисто знайомий. Всі ці фото – не просто фотографії. Це мистецькі роботи, де митець вміло працює із душею своїх героїв, показує їхні глибокі виміри, блискуче застосовуючи для цього ігри світла і тіні.

Оцініть самі (для збільшення фото натисність на нього):

*Борис Патон – український науковець у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук (1952); Президент НАН України (1962—2020), двічі Герой Соціалістичної Праці, перший нагороджений відзнакою «Герой України».

Забутий фотомитець: Сергій Чередниченко

*Філософ Мирослав Попович, з яким автора пов’язувала не лише філософія, але і особиста дружба. фахівець у галузі культурології, логіки та методології науки, історії української культури, директор Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України (2001—2018).

Забутий фотомитець: Сергій Чередниченко

* Максим Маурітсон – греко-католицький священик, богослов і філантроп. Людина, яка захоплюється українською культурою і сприяє її розвитку та поширенню за кордоном. Є одним з засновників університетського видавництва Пульсари.

Забутий фотомитець: Сергій Чередниченко

*Анна Ільїнська – філолог, відома православна письменниця, є автором книг про історію православних храмів та біографій духовних вчителів церкви.

Забутий фотомитець: Сергій Чередниченко

* Микола Амосов - радянський та український лікар, учений в галузі медицини та біокібернетики, громадський діяч, академік Академії медичних наук України (1993), лауреат Ленінської премії (1961), Директор Інституту серцево-судинної хірургії (19831988), Герой Соціалістичної Праці (1973).

Забутий фотомитець: Сергій Чередниченко

*Левко Лук’яненко - український політичний та громадський діяч, письменник, юрист та радянський дисидент. Борець за незалежність України у ХХ сторіччі. Співзасновник Української Гельсінської Групи. Народний депутат України. Герой України. Автор «Акту проголошення незалежності України». Лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка 2016 року. Провів 25 років у тюрмі і на засланні.

Забутий фотомитець: Сергій Чередниченко

*Павло Загребельний - український письменник, Герой України, лауреат Державної премії СРСР, Шевченківської премії.

Тарас Маменко, пров. інженер Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України


Теги: