Михайло Кузьмич, голова Старосільської ОТГ, Рівненська область, розповідає: "Низький рівень вакцинації тому, що 60% населення – це п’ятдесятники, тобто (вони не вакцинуються – ред.) за релігійними переконаннями. Є і православні церкви Московського патріархату, які також не хочуть вакцинувати своїх вірян. Ми з моїми підлеглими проводимо роз’яснювальну роботу, це все, що можемо зробити. І зі священниками зустрічалися. Можливо, священники не дуже хочуть впливати, аби точку зору людей змінити. Я своїм прикладом показав, що нічого страшного у вакцинації немає, бо першим вакцинувався серед жителів громади..."

Михайло Калинич, голова Горінчівської ОТГ, Закарпатська область, висловив таку ж думку. "Є декілька причин низької вакцинації. По-перше – недопрацювання медичних працівників... По-друге – церква. 99% мешканців громади – це віряни Московського патріархату, який проводить кампанію проти вакцинації. Але ми проводимо роботу зі священниками, роз’яснюємо...", – каже він.

Ярослав М’якущак, голова Нижньовербізької ОТГ, Івано-Франківська область, підтверджує: "Антивакцинатори створюють групи у Viber і на антивакцинаторські теми спілкуються, поширюють «світову змову». У нас є люди, які раніше ходили до Російської православної церкви. То вони ще трохи лишаються «зомбі». Слава Богу, тепер у нашій громаді немає Російської православної церкви. А от на території сусідньої громади в Коломиї діє церква Московського патріархату, і от вона має суттєвий вплив на людей. Священники весною казали, що у божому храмі святий дух і хвороби не повинні приставати. Згодом, коли люди почали помирати, в особистих розмовах з парафіянами вже казали: що від бога, то від бога, а що від лікарів, то від лікарів. Додайте до цього вплив антивакцинаторів, от і маємо картину. Чинник церкви – ключовий".

Також він додає: "У нас є гіперактивні отці-капелани з греко-католицької церкви, їздять на Схід. То вони спочатку також з підозрою ставилися до вакцинації. Пізніше ми їх переконали у необхідності вакцинації".

Іван Янко, голова Вашковецької ОТГ, Чернівецька область, розповідає про досвід своєї громади: "Десь хтось почув, що у знайомих негативні наслідки через вакцинацію, ніби, і тому вірять. Вірять цьому, а не науці. Ось такий парадокс. Окрім того, люди відмовляються щепитися через релігійні переконання. Священник у сільській місцевості має великий вплив. Але відкритої контрпропаганди щодо вакцинації коронавірусу з боку священників у нашій громаді не спостерігав. Зі свого боку я проводжу роз’яснювальну роботу...".

Віктор Пась, голова Камінь-Каширської ОТГ, Волинська область: "З весни цього року триває велика антивакцинальна кампанія, насамперед у соцмережах. Це основна причина тієї кількості вакцинованих, яку ми маємо. Є село Воєгоща у нашій громаді. Люди там не вакцинуються через релігійні переконання. Вони ігнорують навіть щеплення вакцинами, які дітям роблять при народженні, не кажучи уже про вакцину проти Covid-19... Я знаю батюшок церкви Московського патріархату, які вакциновані, так і з помісної Української православної церкви. Є священники навіть із УПЦ, які самі не щепилися і людям різні міфи про вакцину розказують. Три тижні тому у нас була складна ситуація із захворюваністю, на тиждень по 5-7 людей помирало. Зокрема, померла молода жінка 31 рік, яка працювала начальником РАГСу. Ці випадки стали агітацією за вакцинацію".

14 листопада в мережі оприлюднено фрагмент відеозапису велелюдної проповіді настоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла (Лебедя), в якій архієрей каже вірянам, що не буде вакцинуватися.

Нагадаємо, з початку 2021 року офіційний сайт УПЦ (МП) схиляв вірян до відмови від щеплень або до настороженого ставлення до них, використовуючи фейки про вакцини. У цьому ж році УПЦ (МП) розгорнула кампанію проти «примусової вакцинації». Водночас Церква адвентистів доводить переваги вакцинації від COVID-19, а в Дніпрі на базі єврейського медичного центру вакциновано вже десятки тисяч людей. Нещодавно міністр МОЗ закликав наслідувати приклад УГКЦ і відкривати пункти вакцинації в церквах.

Як стало відомо, провідний співробітник Інституту соціології НАНУ Максим Паращевін досліджував, як віряни різних конфесій сприймають події, пов’язані з коронавірусом, у рамках масштабного опитування громадян України щодо наслідків пандемії. Науковець стверджує, що вплив церкви хоч і не визначальний, але все ж є: найкраще себе проявляють прихильники УГКЦ, найсуперечливіше – прихильники УПЦ (МП).

Фото 24.ua

Теги: