Днями чимало гостей завітало до актового залу Теплої Софії на лекцію у Відкритому Православному Університеті Святої Софії-Премудрості «Християнство перед викликом постмодернізму», в межах якої відбулася презентація книги «Феномен Виникаючої Церкви». 

Лектор і автор книги – Роман Соловій, кандидат історичних наук, керівник Ресурсно-дослідницького центру Євро-Азіатської акредитаційної асоціації, старший науковий співробітник Центру дослідження релігії Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова.


Принагідно треба зазначити, що організаторами заходу виступили Ресурсно-дослідницький центр Євро-Азіатської акредитаційної асоціації спільно із Відкритим Православним Університетом Святої Софії-Премудрості, Центром дослідження релігії Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, а також Науково-видавничим об’єднанням «Дух і літера».

А тепер про головне – про ті питання, котрі були порушені лектором впродовж заходу. Вже напочатку Роман Соловій акцентував увагу на тому, чи може християнство розглядатися як метанаратив. На його думку, потреба дати ствердну відповідь пов’язана із суперечностями, котрі виникають в ході дослідження цього питання. В цій частині, зокрема, постало питання про те, яким чином християнське богослов’я може використовувати постмодерну філософію.


Поряд із цим на лекції порушили питання про виникнення, визначальні риси постмодерну. І одне з питань, на якому зупинився Роман Соловій – те, яким чином постмодерн кидає виклик євангельському богослов’ю. В цьому контексті йшлося скоріше про методологічно-інструментальне значення, аніж змістовне.

Презентація книги була спрямована на тлумачення одного з найбільш відомих у світовому релігієзнавстві феноменів – феномену Виникаючої Церкви, що розкривається крізь призму сучасного західного протестантизму. Власне, мовилося про сутність, основні особливості Виникаючої Церкви, про те, що складає її підґрунтя. Говорячи про зародження Виникаючої Церкви, Роман Соловій зупинився на виникненні протиріч та дискусій, дотичних до цього питання.


Друга частина заходу була пов’язана з іменами поважних гостей, які завітали на захід. Зокрема, на презентації своїми думками з приводу книги поділилися Костянтин Сігов, директор науково-видавничого об’єднання «Дух і літера», Людмила Филипович, професор, релігієзнавець, завідувач відділу історії релігій та практичного релігієзнавства Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г.С.Сковороди, о. Олег Кіндій, доцент кафедри богослов'я, заступник декана з міжнародних зв'язків філософсько-богословського факультету Українського католицького університету, Віктор Бондаренко, член-кореспондент НАПНУ, професор, завідувач кафедри культурології НПУ імені М.П.Драгоманова, Анатолій Денисенко пошукач кафедри культурології НПУ імені М.П. Драгоманова, та Тарас Дятлик, керівник відділу розвитку освіти Євро-Азіатської акредитаційної асоціації.

Опісля всі присутні мали можливість долучитися до обговорення книги «Феномен Виникаючої церкви», ставлячи питання автору та отримуючи відповіді.

Анна Поліщук

Фото Оrthodoxy.org.ua

Теги: