Модератором презентації виступив Максим Васін – виконавчий директор Інституту релігійної свободи. Головними доповідачами стали архієпископ Євстратій (Зоря) – речник Української Православної Церкви Київського Патріархату; пастор Ігор Бандура – перший заступник голови Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн-баптистів; Геннадій Білорицький – представник Об’єднання іудейських релігійних організацій України, юридичний радник Головного рабина м. Києва та України; шейх Рустам Гафурі – заступник муфтія Духовного управління мусульман України; Олександр Заєць – голова правління Інституту релігійної свободи.

Кожен з доповідачів коротко описав ситуацію навколо релігійної організації, представником якої він є. Таким чином присутні дізналися про переслідування, ув’язнення та захоплення релігійних споруд, які спрямовані проти вірних УПЦ КП, баптистських організацій та деяких інших протестантських церков, мусульман з ДУМУ, а також про ситуацію навколо іудейської громади. Про УГКЦ, РКЦ, адвентистів, представників нових релігійних рухів та орієнтальних релігій, які були досить чисельні в Донецькій та Луганській областях у порівнянні з іншими регіонами країни, детально згадувалося у брошурі, яку видали до презентації трьома мовами.

Важливою темою обговорення стали результати перереєстрації релігійних організацій у так званій “Луганській Народній Республіці”, де всі громади різних протестантських конфесій отримали однозначну відмову, а відповідно і заборону на діяльність. На такий самий результат очікують дослідники й у “ДНР”. Таким чином, представники Інституту релігійної свободи вважають, що закони самопроголошених республік у сфері релігійної діяльності використовуються для надання легітимності власним діям та для прикриття злочинів проти мирного населення, чим наслідують релігійну політику Росії.

Організатори неодноразово підкреслювали необхідність документування та оприлюднення порушень і злочинів на ґрунті релігії на неконтрольованих українським урядом територіях. Результатом дослідження стали наступні рекомендації:

 - налагодити всебічний і неупереджений міжнародний моніторинг стану свободи релігії;

 - управлінню Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини за результатами роботи Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні підготувати окрему доповідь щодо ситуації з правом на свободу релігії чи переконань на неконтрольованих українським урядом територіях Донецької та Луганської областей;

 - винести питання необхідності забезпечення свободи релігії чи переконань на неконтрольованих українським урядом територіях Донецької та Луганської областей на розгляд спеціального засідання Комітету з прав людини ООН.

Презентація аналітичної доповіді привернула увагу не тільки журналістів, але й науковців, правозахисників, політиків, послів іноземних держав та громадських діячів.

Вранці того ж дня була проведена закрита презентація доповіді для послів іноземних держав та депутатів Верховної Ради. А загальну презентацію відвідали представники департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України, та релігієзнавець, співробітник Інституту філософії ім. Григорія Сковороди НАНУ, громадський діяч та колишній в’язень ДНР Ігор Козловський. Останній дуже позитивно оцінив результати дослідження та ініціативу в цілому: «Велика подяка організаторам, це дуже важлива справа. Хотілося б більше таких акцій та інформації, які привертають увагу спільноти до порушень прав і свобод на окупованих територіях та залучення більшої кількості аналітиків».

Також релігієзнавець також зазначив: «Аналітична доповідь була спрямована на ті організації, які мають масове поширення, але чомусь зовсім не згадали адвентистів сьомого дня, а ми знаємо, що у них зараз величезні проблеми, як у Донецьку, так і в Луганську, де знову закрили два молитовних будинки. Побіжно було згадано Свідків Єгови, але ж у них не тільки зачинили їхні Зали царств, а й переслідують звичайних громадян. Також влада так званих республік забороняє не тільки знаходитися в молитовних будинках, але й проводити свої служіння у себе вдома, тобто фактично забороняється будь-яка свобода віросповідання. Не згадали про вайшнавів, у яких була невелика, але досить активна громада, переважна більшість вірних виїхала звідти, але громада продовжує існувати й проводить доброчинну діяльність з їхнім фондом «Food for life» і таким чином вони допомагають людям, які потерпають від тих чи інших злиднів на тих територіях. Не згадано, що знищена вся діяльність буддистських та рідновірських організацій. Побіжно згадані греко-католики та зовсім не згадані римо-католики».

Ірина Каплан


Теги: