Останніми роками теми толерантності, розмаїття, дискримінації, свободи самовизначення й соціальної справедливості фактично наводнили інформаційний простір. Права жінок і людей із будь-якою сексуальною орієнтацією, осіб з інвалідністю і представників різних релігійних конфесій, дітей і тварин, протидія ейджизму, сексизму, расизму. Десятки тематичних медіа і книжок, десятки заходів…

Здавалося б, чим здатна здивувати ринок ще одна книжка, присвячена темі Іншого та інакшості? Команда проекту «Інакший досвід» — молоді науковці Інституту філософії НАН України, що діють за науковим керівництвом доктора філософських наук, професора Національного університету імені Тараса Шевченка та Києво-Могилянської академії, есеїста й перекладача, лауреата премії Юрія Шевельова Вахтанґа Кебуладзе – певна: дивувати є чим.

По-перше, це яскраве коло авторів: знані поети й письменники, перекладачі і філософи, митці й журналісти: Алім Алієв, Софія Андрухович, Юрій Андрухович, Ольга Балашова, Андрій Бондар, Євген Глібовицький, Анатолій Єрмоленко, Володимир Єрмоленко, Вахтанґ Кебуладзе, Ірина Крошко, Тарас Лютий, Юрій Макаров, Тетяна Огаркова, Юрій Прохасько, Олександр Ройтбурд, Євген Степаненко. Станом на сьогодні це понад 20 авторів, перелік яких буде розширюватися.

Перші кроки вже зроблені: на початку літа в Інституті філософії відбувся міждисциплінарний круглий стіл «Інакший досвід», де майбутні автори обговорили формат і тематику збірки. Матеріали дискусії будуть оприлюднені у тематичному випуску провідного українського наукового журналу у галузі філософії «Філософська думка».

Ще однією «родзинкою» проекту є коло тем, що їх планується порушити. На думку організаторів, сьогодні як дослідники, так і організатори соціальних проектів загострюють увагу на надто вузьких аспектах теми інакшості і толерантності, часто-густо не помічаючи за цим більш загальних речей.

«Сформувалося доволі обмежене коло, так би мовити, топових питань, поміж яких проблематика ґендеру й сексуальності, етнічна, національна та релігійна ідентичність, інклюзія людей з обмеженими можливостями, проблематика еміґрантів чи внутрішньо переміщених осіб і ще буквально кілька тем, — каже координатор проекту Юлія Кисельова, яка у творчих проектах представляється як Іламі Ясна. — Так, це важливо. І, ймовірно, це — першочергова потреба. Але ж інакшість — це не лише психічні розлади, а й обдарованість. Це паранормальні здібності й містичний досвід. Це не лише інвалідність, а й, скажімо, спортивний талант чи дивна врода. Це просто різні способи жити: багатодітність або чайлдфрі, бродяжництво або пустельництво, веґанство чи бодібілдинґ… Перелік майже нескінченний, адже кожна людина в чомусь інакша, або, краще сказати, унікальна. Тому гадаю, ми не маємо обмежувати діалог про інакшість, втискаючи всю цю різнобарвну поліфонію розмаїтостей у прокрустове ліжко усталених тем» 1.

«Ми хочемо почути думки про Інакшість у геть різних вимірах — інакшість людей з іншими можливостями, здатностями — і фізичними, і психічними, інакшість культурну, мовну, релігійну, інакшість у мистецтві, інакшість в історі», почути, що думають про інакшість різні люди: інтелектуали, митці, інсайдери цих процесів», — каже керівник проекту Вахтанґ Кебуладзе 2.

Тож метою проекту є розширення суспільних уявлень про інакшість.

Обов’язковою умовою цього є сміливість вголос порушувати питання про інакшість, часом болісні чи травматичні, незручні чи «непристойні» – зокрема, у літературі.

Власне, це й роблять автори збірки «Інакший досвід», яка, що важливо, буде видана не лише українською мовою, а й шрифтом Брайля та у форматі аудіокниги для тих, хто позбавлений зору, а згодом, як сподіваються організатори, буде перекладена іншими мовами. Частка накладу збірки українською мовою, а також весь наклад шрифтом Брайля будуть безоплатно поширені по спеціалізованих навчальних закладах і організаціях.

Друкована версія збірки буде представлена 2020 року на “Книжковому арсеналі”; версія шрифтом Брайля і аудіокнига – на Львівському форумі видавців.

Наразі триває збір коштів. Далеко не всі уявляють, що текст 300-сторінкової книжки вдасться вмістити лише у 4-х томах шрифтом Брайля, а собівартість одного чотиритомного примірника становитиме 1500-2000 гривень. І це – лише одна зі статей витрат.

Тому, хоча часткове фінансування проекту забезпечують Міжнародний фонд «Відродження» та Фонд Родини Нечитайло, організатори сподіваються на участь громадянської спільноти (для цього можна зробити внесок на Спільнокошті, поширити допис про нас у своїх соціальних мережах чи розповісти про цю кампанію комусь із знайомих).

Організатор проекту громадська організація «Молодіжний гуманітарний центр». Партнери на різних етапах реалізації Інститут філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, Український філософський фонд, науково-теоретичний часопис «Філософська думка», Всеукраїнська громадська організація «Український конґрес інвалідів», Всеукраїнська школа персональної освіти «Славія» імені Віктора Соломенка. Фінансування: Міжнародний фонд «Відродження», Благодійна організація «Фонд Родини Нечитайло», платформа спільнокошту «Велика ідея».

«Інакший досвід» на платформі «Велика ідея»: https://biggggidea.com/project/otherness

Фейсбук-сторінка проекту: https://www.facebook.com/other.experience

Володимир Волковський,

представник Молодіжного гуманітарного центру та Центру персональної освіти, Київ

1 Інакший досвід: збагнути незбагненне (2019). Філософська думка, 3, 12-17.

2 Там само.

Теги: