Як вже повідомляв портал «Релігія в Україні», в жовтні професор прибув у Київ на запрошення Християнського центру «Реаліс» читати лекції. Це гідний привід записати думки експерта про християнство, сутність чуда та кордони атеїзму.

…Ось ключові питання буття: «Яка реальність зовнішнього світу? Ким є людина? Чи має він свободу або визначений наперед? Як ми знаємо і як знаємо, що знаємо? На чому ґрунтується моральність? Чи має історія людства сенс»?

Навіть зараз наука не відповідає на ці всі запитання. Вона має справу із обмеженим колом запитань, і міркування про сенс і мету її не дуже цікавлять. Втім, у науці питання без відповіді має більше значення, ніж відповідь без запитання. «Не знаю» важливіше за «я знаю все». Ті, хто читають священні тексти, часом не помічають, що пропонують відповіді на будь-які запитання. Треба бути скромними і казати, як Сократ: «Я не знаю».

«Як виник Всесвіт?». Ми досі чітко не знаємо, як це сталося. Чому Всесвіт вибудований так досконало? Якби один зі 120 його параметрів відхилився би бодай на 1%, життя на Землі було б неможливим.

В кожної людини – свій світогляд. Їх є чотири типи, і кожен із них або приймає Бога, або відкидає його існування. Перше – юдео-християнський (домінував у Західній Європі до XVII сторіччя). Другий – онтологічний натуралізм (атеїзм). Третє – пантеїзм (східні релігії). Четверте – поганство.

Філософ та науковець Кенелл Туріян: “Ті, хто читають священні тексти, часом не помічають, що пропонують відповіді на будь-які запитання”

Коли мене питають: «Якої релігії ви дотримуєтесь?», я відповідаю: «Я католик, бо належу до вселенської церкви; я православний, бо правильно вірю згідно біблійного канону; я протестант, бо протестую проти усього зла на цій землі».

Коли вивчав біографії вчених, які зробили ґрунтовні фізичні відкриття, я з’ясував, що майже кожен з них був віруючою людиною. Приміром, М. Коперник, Т. Браге, І. Ньютон, Г. Галілей, М. Фарадей, Д. Максвелл, У. Томсон (лорд Кельвін), М. Планк - кожен був посвяченим християнином. Тому я у дуже гарній компанії!

Не вірте тому, що наука доводить відсутність Бога або що немає християн-вчених. Ейнштейн казав: “Наука без релігії кульгава, а релігія без науки - сліпа”.

Не обов'язково, що вчені-гуманітарії більш схильні до релігії, ніж науковці у точних науках. Мені складно сьогодні знайти атеїста серед математиків чи астрономів. Однак серед антропологів дійсно важко виявити християн! З мого досвіду, фізики, математики й хіміки ближче до Бога, ніж умовні гуманітарії.

У США я є членом наукового згромадження American Scientific Affiliation. У ньому близько 2000 членів. Три нобелівських лауреати, вчені з усіх галузей та сфер науки. Всі відкрито говорять про Бога.

Загалом вчених-християн тисячі.  

Мій професор з Принстона – нобелівський лауреат й християнин – постійно запитував: «Чому фізика та математика такі близькі?». І відповідав сам собі: «Це просто Божий подарунок, і ми його не заслуговуємо». Цікаво, що, хоча математика існує лише в голові, вона ідеально підходить для пояснення будь-яких природних явищ.

Існує чотири типи атеїстів. Перший - згадайте «Братів Карамазових» - розлючений на Бога через біль та страждання на землі. «Як може існувати Бог, якщо в нас так багато лихого?». Я їм кажу: «Якщо ви не вірите у Бога, чому на нього злитеся?». Другий тип – атеїст-інтелектуал, таких небагато. Третьому типу атеїстів байдуже, чи є Бог. А четвертий тип сам вважає себе «богом» і тому Всевишнього не потребують. Мені раз довелось дискутувати з таким. На питання, чи читав він бодай сторінку з Нового Заповіту, він відповідав негативно.

Філософ та науковець Кенелл Туріян: “Ті, хто читають священні тексти, часом не помічають, що пропонують відповіді на будь-які запитання”

5 років тому наукові журнали в США принципово уникали теми релігії. Зараз ситуація змінилася: часописи публікують статті та листи на тему віри. Діалог між богословами та вченими триває, вони зустрічаються, бесідують та з’ясовують, хто правий і хто ні.

«Новий атеїзм» у США дуже агресивний. Його представники не тільки не вірять у Бога, але й намагаються змінити вашу точку зору, щоби ви так само стали атеїстом. Але вони більш чесні, ніж «старі». Вони більш схильні до скептицизму. Як можна довести відсутність Бога? Ніяк, однак можна сказати: «Я просто не знаю». Це простіше, ніж стверджувати: «Бога немає!». Це, за суттю, оголошення про віру.

Атеїст, який відкидає існування Бога, демонструє більше віри, ніж я, християнин.

 

БІОГРАФІЯ

Народився у Єревані. Виріс у палестинському Єрусалимі, потім родина перебралась у Бейрут (Ливан). “З самого дитинства я жваво цікавився питаннями про навколишній світ та принципи його існування. Захоплювався фізичними питаннями про Сонце та Місяць. У віці 7 років вирішив стати вченим й тримався цієї лінії до кінця”, - каже вчений.

З 1978 по 2008 рік працював Головним аналітиком з питань технологій у Національній лабораторії відновлювальної енергетики (м. Голден, шт. Колорадо). З березня 2004 по червень 2011 - віце-президентом з питань досліджень та розвитку в Американському університеті Вірменії (м. Єреван; ВНЗ, афілійоване з Університетом Каліфорнії). З червня 2011-го і по даний момент є працює там лектором-професором. Відзначений нагородами, у т. ч. Американським інститутом аеронавтики та астронавтики, за дослідження у енергетичних технологіях.

Улюблені автори – Клайв Стейплз Л’юїс, Джон Толкін, публіцист Філіп Янсі, англіканський богослов та фізик-теоретик Джон Полкінхорн. «Читаю все, що вчені пишуть на тему християнства», - свідчить Туріян.

Стежить за кожним числом The Economist та Christianity Today. Російську вже забув, спілкується лише англійською.

Одружений, має трьох дітей та сімох онуків.

Записав Олексій Гордєєв

Теги: