За даними міжнародного журналістського розслідування Hungarian money, за дев'ять років, з 2011 по 2020 роки, на підтримку угорців, ЗМІ та церкви на Закарпатті державний фонд Угорщини виділив 115 мільйонів євро, що, погодьтесь, можна розцінювати і як важіль впливу на регіон і релігійні організації.

Тим часом, у купі українсько-угорських складнощів є ще одна проблема, про яку голосно часто не говорять, але вона, тим не менш, несе за собою ризики для України. Йдеться про спроби Угорської Греко-Католицької Церкви взяти під свій вплив Мукачівську греко-католицьку єпархію з центром в Ужгороді.

Для довідки: Мукачівська греко-католицька єпархія (МГКЄ) – церква з числа русинських греко-католицьких церков. Утворена 19 вересня 1771 Римським папою Климентом XIV. Мукачівська єпархія є матірною для Словацької та Угорської греко-католицьких церков, та частково для Кріжевацької єпархії в Хорватії.

При цьому, шукаючи підтримку, керівництво ГКЦ в Угорщині звертається до Ватикану, де існує, і це не секрет, проугорське лобі, на яке розраховують в Будапешті. І інформація про це неодноразово потрапляла в ЗМІ.

Так, у лютому 2021 року папа Франциск прийняв главу угорських греко-католиків Фюлепa Кочишa, який заявив про те, що його закарпатські одновірці відчувають сильний тиск з боку Української Греко-Католицької Церкви, а сама УГКЦ прагне підпорядкувати собі Мукачівську єпархію. При цьому Кочиш намагався переконати папу в тому, що МГКЄ завжди була підпорядкована «безпосередньо Папі Римському», а тому УГКЦ своїми діями намагається порушити папську вертикаль. Немає сенсу зараз вступати в дискусію з цього питання, просто згадаємо, що коли Закарпаття було частиною Угорщини, то при цьому там ніхто не згадував про право Ватикану на ГКЦ в Мукачеві. Зараз же, коли Закарпаття перебуває в складі своєї етнічної батьківщини, в Угорщині знову вирішили переробити історію на свою користь.

У чому ж причини таких метаморфоз в оцінках угорських релігійних діячів? Для відповіді на це питання звернемося до фактів і цифр.

На сьогоднішній день Мукачівська єпархія, за офіційними даними, об'єднує 471 громаду. Для Закарпаття, регіону, який не можна назвати густонаселеним, це немало. Етнічний склад прихожан МГКЄ досить різноманітний, при цьому не угорці є національної домінуючою групою, а українці, і вже це говорить про те, що домагання Угорської ГКЦ прив’язати до себе МГКЄ важко пояснити мотивами «національної приналежності». Хоча бажання таке зрозуміти можна - все ж розміри Греко-Католицької Церкви в Угорщині куди скромніше - кількість її громад не дотягує і 300. Тому поглинути Мукачівську єпархію означало б для керівництва ГКЦ в Угорщині відразу стати значно більше.

Але справа тут не тільки в амбіціях. З огляду на експансіоністську політику уряду Угорщини, неважко помітити, що для нього придбати підконтрольну організацію в Україні означало б суттєве просування власної лінії на розширення свого впливу в Україні. Неважко спрогнозувати, що слідом за угорськими греко-католиками в Закарпатті, тобто в Україні, почне ще активніше просуватися угорська мова, угорська культура і угорські історичні смисли разом з витісненням українського.

Можливо, комусь може здатися, що Україна, коли чинить опір угорській експансії, порушує права українських угорців? Але чи відомі такі факти? Поки що в самій Угорщині українці греко-католики після багатьох років прохань ледве отримали від угорського уряду обіцянку земельної ділянки для будівництва церковно-культурного комплексу в Будапешті. У самій МГКЄ ситуація далеко не так однозначна, як намагався представити її на зустрічі з папою Римським Фюлеп Кочиш. Буквально через кілька днів після цієї зустрічі на ім'я керівництва Української Греко-Католицької Церкви надійшов лист від групи віруючих МГКЄ, які з великим побоюванням поставилися до дій Кочиша і попросили керівництво УГКЦ не допустити реалізації цих планів.

Українська ГКЦ протягом багатьох років докладала і продовжує докладати зусиль щодо возз'єднання з МГКЄ, пропонуючи своїм одновірцям в Закарпатті об'єднатися, цілком логічно пояснюючи це тим, що греко-католики в Україні переважно є українцями, сповідують не тільки одні і ті ж догмати, а й є громадянами однієї країни, яка страждає від російської агресії і прагне до мирного, незалежного життя. Поки що керівництво МГКЄ фактично відмовляється від діалогу з цього питання.

Залишається сподіватися, що у Ватикані врахують позицію частини віруючих МГКЄ і не стануть підтримувати експансіоністських спрямувань з боку деяких угорських інституцій.

Віктор Жадан


Фото mgce.uz.ua

Теги: