У своєму виступі єпископ Віктор коротко висвітлив основні проблеми сучасного положення УПЦ (МП) в Україні та особливо підкреслив роль медіа, як у висвітленні порушень прав вірян, так і у пропаганді ненависті, яка часто, за його словами, розповсюджується в українських ЗМІ.

Владика Віктор підкреслив, що поєднання безкарності порушень прав вірян УПЦ (МП) із негативною пропагандою у медіа відносно УПЦ (МП) формує тенденцію посилення загрози вчинення нових злочинів на релігійному грунті. ЗМІ повинні правдиво висвітлювати події та не сприяти розпалюванню релігійної ворожнечі у країні, що відповідає стандартам та змісту сучасної журналістики.

Як приклад медійної пропаганди ненависті щодо УПЦ (МП) в українських ЗМІ було наведено публікацію в офіційній газеті парламенту України «Голос України», у якій журналісти, за його словами, в черговий раз розповсюдили неправдиву та очевидно дифамаційну риторику стосовно УПЦ (МП): «В Україні багатотисячна кремлівська агентура в рясах щоденними брехнями затуманює парафіянам мізки, у Києво-Печерській та Почаївській лаврах торгують антиукраїнською літературою. Московські попи відмовляються відспівувати загиблих солдат…».

Як переповідає сайт УПЦ (МП) слова єпископа Віктора, «ця очевидна неправда є риторикою ненависті, яка використовується у тому числі політиками та вміщується навіть у деякі рішення органів місцевого самоврядування, що надалі транслюється ЗМІ. При цьому офіційним представникам Української Православної Церкви не надається можливості спростувати недостовірні факти або викласти альтернативну точку зору. Подібний медіа-контент спрямований на роздмухування релігійної ворожнечі та є серйозною загрозою для суспільних відносин в країні».

Як відомо, минулого року за статтю «Почаївська лавра ‒ форпост “русского мира”» в газеті «Голос України» прихильники УПЦ (МП) домоглися відкриття кримінальної справи проти газети Верховної Ради.

Слід зазначити, що у розповіді єпископа Віктора також присутня неповна, половинчаста, а тому маніпулятивна інформація про літературу, ставлення до АТО/ООС і російсько-українського конфлікту в УПЦ (МП). Зокрема, згадана Почаївська лавра відома продажем книг після російської окупації України, що пропагують ядерну потужність Росії та цінності "Новоросії". У 2015 році монах Венедикт (Якубовський), насельник Почаївської лаври, виступив із закликами до росіян надати дієву допомогу "загальноросійської ідеї" в Україні, доводячи штучність української нації та висуваючи "найактуальнішим питанням в наші дні" відновлення російського самодержавства. 2015 року прихожанка УПЦ (МП) Анна Машинська у своєму блозі розповіла, як стала свідком виразливої антиукраїнської пропаганди, на яку наражаються паломники під час екскурсій по монастирю. У 2020 році прессекретар Почаївської лаври звинуватив ЗСУ в обстрілах біженців на Донбасі. Сам сайт лаври закликає молитися за РФ, яку її вороги "розкладають по сатанинської програмі".

У 2018 році СБУ розповіла, як спецслужби РФ вербують в Україні "ченців"-розвідників. Два співробітника Молодіжного відділу УПЦ (МП) активно співпрацювали з діячами антиукраїнського спрямування, один з них  пішов воювати проти України за "Луганську народну республіку". Загалом УПЦ (МП) продовжує надавати всебічну підтримку російським окупаційним силам в Криму, освячуючи бойову техніку і відпрацьовуючи оптимальну схему служіння священників на бойових позиціях росіян. Духовне окормлення російських військових частин є "одним з важливих напрямків служінь" Кримської єпархії УПЦ (МП).

Також відомі приклади зневажливого ставлення духовенства УПЦ (МП) до загиблих бійців АТО. Нерідко самі місцеві жителі скаржаться на священників УПЦ (МП), які уникають відспівування воїнів АТО.

Тим не менш, від імені УПЦ (МП) єпископ Баришівський Віктор закликав ОБСЄ та представників дипломатичного середовища сприяти покращенню дотримання прав людини у сфері медіа в Україні, що, на його думку, можливо досягнути шляхом відповідного міжнародного впливу та проектів, спрямованих на профілактику зловживань у сфері медіа.

При цьому відомо, що протягом останніх років інформресурси УПЦ (МП) регулярно викривляли інформацію і дезінформували громадськість про церковні конфлікти, підпали храмів та інші події. Зокрема, в лютому 2021 року Представництво УПЦ (МП) при Європейських міжнародних організаціях поширювало антивакцинаторські фейки.

Теги: